Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Βερολίνο 2010


Ζιζάνια στο Βερολίνο

Άλλη μια φεστιβαλική εμπειρία ήρθαν να προσθέσουν τα «Zιζάνια» στο ενεργητικό τους, αυτή τη φορά στη Γερμανία!

Δύο ήταν οι ελληνικές ταινίες που είχαν επιλεγεί για να προβληθούν και να διαγωνιστούν στο Jugend – Medienfestival του Βερολίνου, το «Love in WC» του 12χρονου Σοφιανού Σαντατσόγλου και το «Emma and the history exam», ταινία που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Νέων Σκοπέλου από τα παιδιά των εργαστηρίων. Βραβευμένες και οι 2 στο τελευταίο Camera Zizanio, ήταν ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των ταινιών που προβάλλονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ μας.

Στους δρόμους του Βερολίνου: στη πρώτη σειρά, Γεσθημανή Ρουμπάνη, Σοφιανός Σαντατσόγλου, Kalman Czibolya

Το Jugend – Medienfestival πραγματοποιήθηκε στις 26 – 30 Μαΐου 2010 στο Βερολίνο και ήταν μια ακόμα ευκαιρία για τα Ζιζάνια και συγκεκριμένα το Σοφιανό Σαντατσόγλου και τη Γεσθημανή Ρουμπάνη, να γνωρίσουν κι άλλους δημιουργούς, να δουν κι άλλες ταινίες μικρού μήκους, να θαυμάσουν, να συγκρίνουν.

Περίπου 109 ήταν οι ταινίες που προβλήθηκαν. Από Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Γερμανία, Βραζιλία, Ιρλανδία, Ελβετία, Κορέα, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Λίβανο, Ιράν, Κροατία, Αυστρία, Ρωσία, Βέλγιο, Σλοβενία, Νησιά Φαρόα, Ουγγαρία, Φινλανδία και Καναδά, φτιαγμένες από παιδιά και νέους, 6 – 27 χρονών, συγκέντρωναν όλη τη φαντασία και την τεχνογνωσία που μπορεί να έχει κάποιος για να δημιουργήσει τη δική του ιστορία, το δικό του σενάριο απλά με μια κάμερα, αποδεικνύοντας πως η γλώσσα του κινηματογράφου είναι παγκόσμια και χωρίς όρια.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, έγιναν και κάποια μικρά κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές των γερμανικών σχολείων, προωθώντας την πρώτη άμεση επαφή των παιδιών με το αντικείμενο.

Οι ελληνικές συμμετοχές κέρδισαν το θαυμασμό των θεατών και των υπόλοιπων διαγωνιζομένων, ιδιαίτερα το «Love in WC» του μικρού Σοφιανού, αφού δεν μπορεί παρά να προκαλέσει εντύπωση πώς ένα παιδί αυτής της ηλικίας εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα τέτοιο έξυπνο animation.

Αφού λοιπόν τα Ζιζάνια κατέκτησαν το Βερολίνο, τα ταξίδια και οι εμπειρίες τους δε σταματούν εδώ. Έπεται συνέχεια σε ακόμα περισσότερα Φεστιβάλ, σε ακόμα περισσότερες χώρες, και αυτό είναι μόνο μια ιδέα του τι πάει να πει «Ζιζάνιο»!

Περισσότερα για το Jugendmedienfestival Berlin εδώ

Κι οι εντυπώσεις του Σοφιανού Σαντατσόγλου από το Βερολίνο

ΜΕ ΤΟ LOVE IN WC ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟY

Είμαι ο Σοφιανός Σαντατσόγλου, δημιουργός της ταινίας <<Love in WC>>. Λόγω της συμμετοχής μου στο 9ο Camera Zizanio του 12ου Φεστιβάλ Ολυμπίας μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στο Φεστιβάλ οπτικοαουστικής δημιουργίας για παιδιά και νέους στο Βερολίνο! Η έκπληξη προς εμένα αλλά και τους γονείς μου ήταν μεγάλη.

Φύγαμε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Βερολίνου στις 27-5.

Το Jugend – Medien Festival είναι το Φεστιβάλ για παιδιά και νέους του Βερολίνου και συμμετείχα στην ελληνική αποστολή με την ταινία μου.

Την πρώτη μέρα πήγαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βερολίνου, όπου πήραμε πληροφορίες για την διαμονή μας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της περιοχής.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολυεθνική ενδιαφέρουσα και φιλική .

Θα πρέπει εδώ να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους που ήταν πραγματικός αρωγός αυτής μου της τόσο μοναδικής εμπειρίας .

Την δεύτερη ημέρα  είδαμε συμμετοχές ταινιών από το φεστιβάλ και γνωρίσαμε δημιουργούς από διάφορα μέρη του κόσμου. Μικροί και μεγάλοι κινηματογραφιστές επαγγελματίες και μη αντάλλασαν απόψεις σε διάφορες γλώσσες Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και πολλές ακόμα. Ένιωσα σαν τον Σπύρο Λούη λίγα λεπτά πριν αγωνιστεί αφού ξέρω ελάχιστα Αγγλικά . Ευτυχώς που είχα συνοδό-μεταφράστρια τη Γεσθημανή Ρουμπάνη – φύλακα άγγελό μου – γνωριστήκαμε με τις άλλες αποστολές , συζητήσαμε για το σινεμά , διασκεδάσαμε μ’ αυτό και κάναμε και γύρισμα .

Τρίτη ημέρα, γυρίσαμε ένα μεγάλο μέρος του Βερολίνου θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική της Γερμανίας  πήγαμε στη Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Τείχος του Βερολίνου, στον Καθεδρικό Ναό ο οποίος δέχθηκε επίθεση κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε κι άλλες ταινίες και γνωρίσαμε ακόμα περισσότερα άτομα του Φεστιβάλ.

Τέταρτη ημέρα, τελευταία ημέρα που ξυπνάω νωρίς το πρωί στο Βερολίνο. Είναι μία μέρα που έχω ανάμικτα συναισθήματα. Λυπάμαι που φεύγω, αλλά σκέφτομαι ότι θα δω την οικογένειά μου και θα δώσω χώρο σε άλλες χαρές της ζωής.

Η παρέα των φίλων Ούγγρων θα μου μείνει αξέχαστη , ήταν εμπειρία να σου δείχνει μεθόδους ο Kάλμαν και τεχνικές κινουμένων σχεδίων .

Οι Γερμανοί οικοδεσπότες φιλικοί και εξυπηρετικοί .

Για μένα ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και θα μου μείνει αξέχαστο .Ακόμη και η ταλαιπωρία της επιστροφής εξ αιτίας της Αεροπορικής εταιρείας που ταξίδευα … μου  άρεσε επειδή είχε την πλάκα της .

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας με το βραβείο μου έδωσε δύναμη , το Βερολίνο ανάσα , νομίζω είναι καιρός να ξεκινήσω γυρίσματα για μια καινούργια περιπέτεια .

Ευχαριστώ όλους για την προσφορά τους .

Σοφιανός Σαντατσόγλου,

για το Camera Zizanio


One response to “Βερολίνο 2010

  1. Ευαγγελος June 15, 2010 at 8:45 pm

    συγχαρητηρια στα παιδια!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: