Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Η ταυτότητα της CZ20


Οι ταινίες της Camera Zizanio έχουν μια ουσιαστική διαφορά από τις επαγγελματικές  ταινίες κι αυτό τις κάνει πολύ ιδιαίτερες. Ανατρεπτικές από τη φύση τους, ανατρέπουν όλα τα δεδομένα παραγωγής ενός καλλιτεχνικού έργου.

Οι επαγγελματικές ταινίες έχουν πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ακόμη κι αν αφαιρέσουμε το οικονομικό σκέλος της παραγωγής, αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο,  από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, χρειάζεται αρκετός χρόνος.  Έτσι τις κάνει «δυσκίνητες» στην άμεση αποτύπωση της πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι.

Τα παιδιά όμως δεν έχουν αυτά τα «βαρίδια». Με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν, ας είναι καλά η ψηφιακή τεχνολογία, μπορούν να συλλάβουν τη στιγμή, να την καταγράψουν και να την επεξεργαστούν. Σε πολύ σύντομο χρόνο έχoυνε το ολοκληρωμένο έργο. Ας μην ξεχνάμε πως είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες της κοινωνίας μας.

Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας όπου ο πλανήτης συγκλονίζεται από την πανδημία του COVID 19. Χωρίς έκπληξη διαπιστώσαμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις ταινίες που υποβλήθηκαν στην 20η Camera Zizanio είχαν ως θέμα αυτό το γεγονός. Οι τρόποι προσέγγισης, πολλαπλοί. Τόσο στη μορφή όσο και το περιεχόμενο. Από την απλή καταγραφή των συνθηκών ζωής που επέβαλαν τα μέτρα αποκλεισμού μέχρι τη δημιουργική έκφραση με περιορισμένα μέσα σε μικρούς  χώρους περνώντας από το τραγούδι και τη σάτιρα. Η φαντασία και η ευρηματικότητα των νεαρών δημιουργών εντυπωσιάζει.

 Επιλέξαμε να δείξουμε στην Camera Zizanio έναν μεγάλο αριθμό από αυτές. Για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτής της μάχης για τη ζωή που δίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ταινίες «Covid-19» λοιπόν από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, την Αμερική, τη Βραζιλία, το Μπαγλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή…

Αν θέλετε να δείτε πως σκέφτονται, δρουν και δημιουργούν τα παιδιά και οι νέοι  σε όλο τον πλανήτη, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, μη χάσετε τις προβολές των ταινιών της Camera Zizanio! Δεν θα τις δείτε αλλού.

Η 20η CAMERA ZIZANIO ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αναμενόμενο επίσης ήταν πως οι ταινίες που θα έρχονταν στην Camera Zizanio 2020 θα ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Τα σχολεία έκλεισαν για μεγάλα διαστήματα, οι κινηματογραφικές ομάδες δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ειδικά το κρίσιμο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου. Όμως η δημιουργικότητα των παιδιών, έστω κάτω από συνθήκες περιορισμών, μπόρεσε να βρει διεξόδους.

Έτσι λοιπόν η 20η  δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις προηγούμενες. Στο «καλάθι» της φέρνει  188 ταινίες από 47 χώρες!

Πιο αναλυτικά:

Στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ  έχουμε 74 ταινίες.  Οι 50 ταινίες έρχονται από σχολεία & κινηματογραφικά εργαστήρια και οι 24 είναι ατομικές δουλειές. Όσον αφορά τις ηλικίες, αυτές κατανέμονται:

Στην Α’ κατηγορία,  33 ταινίες, στην Β’ Κατηγορία , 23 ταινίες  και στην Γ’ Κατηγορία 18 ταινίες.

Στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ επιλέξαμε  84 ταινίες που προέρχονται από 27 χώρες (Αυστρία, Β. Μακεδονία,  Βέλγιο,  Βοσνία & Ερζεγοβίνη,  Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Εσθονία,  Ηνωμένο Βασίλειο,  Ισπανία,  Ιταλία,  Κροατία,  Κύπρος, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουαλία, Ολλανδία, Πολωνία,  Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία)

Ηλικιακά κατανέμονται: στην Α’ κατηγορία, 20 ταινίες, στην   Β’ Κατηγορία -,25 ταινίες  και στην Γ’ Κατηγορία, 39 ταινίες

Στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ επιλέξαμε  30 ταινίες από 19 χώρες ( Αργεντινή, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βραζιλία,  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Καναδάς, Κίνα, Μαλδίβες, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Περού, Σιγκαπούρη, Χιλή, Χονγκ Κονγκ).

Ηλικιακά κατανέμονται: στην Α’ κατηγορία ,  4 ταινίες, στην Β’ Κατηγορία 8 ταινίες  και στην Γ’ Κατηγορία,18.

20 ΧΡΟΝΙΑ

Το σημαδιακό γεγονός για την Camera Zizanio του 2020 είναι πως συμπληρώνει είκοσι χρόνια παρουσίας στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας. Από την οθόνη της παρέλασαν χιλιάδες ταινίες αλλά το πιο σημαντικό είναι πως είδαμε παιδιά, που έκαναν τα πρώτα δειλά τους βήματα στις αίθουσες της Camera Zizanio, να εξελίσσονται σε επιτυχημένους επαγγελματίες στο χώρο των τεχνών και όχι μόνο.   

Όλους αυτούς θα θέλαμε να τους ξανασυναντήσουμε σε μια μεγάλη γιορτή. Γιατί πάνω απ΄όλα, όπως το λέει κι ο πλήρης τίτλος της, η Camera Zizanio είναι μια Συνάντηση. Οι συνθήκες που επέβαλε η πανδημία δεν μας το επιτρέπουν. Αυτό είναι στενάχωρο.

Αλλά αφήνουμε τη στεναχώρια στην άκρη. Γιορτές θα έχουμε το χρόνο να κάνουμε. Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε την πορεία προς τα μπρος υπερβαίνοντας τα εμπόδια. Γιορτάζουμε λοιπόν κάνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα μπρος.

Άλλωστε το συνοπτικό χρονικό των 19 χρόνων που συντάξαμε αποκαλύπτει πως δεν ήταν απλά είκοσι δημιουργικά χρόνια αλλά είκοσι μεγάλα βήματα. Πάμε για το 21ο!

%d bloggers like this: