Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Ντοκιμαντέρ Α


Ας κάνουμε μια ταινία από υλικά της πραγματικότητας

Ας ξεκινήσουμε από σήμερα να παρατηρούμε όλα όσα βρίσκονται γύρω μας, όλα όσα μας περιβάλλουν μέσα στον οικείο χώρο του σπιτιού μας. Όλα εκείνα που δεν τα προσέχουμε πια αν και είναι δίπλα μας αλλά το βλέμμα μας τα προσπερνάει.

Ας σταθούμε λίγο ,να παρατηρήσουμε, να αφουγκραστούμε το χώρο μέσα στον οποίο ζούμε. Ας υποθέσουμε ότι μπροστά μας έχουμε ένα άγνωστο πεδίο εξερεύνησης. Ας ξεκινήσουμε μια μικρή περιπέτεια ανακάλυψης. Ας προσπαθήσουμε να δούμε το οικείο ως εξωτικό. Ας δούμε τι είναι όλα αυτά τα μικρά αντικείμενα που μας περιβάλουν και να μάθουμε την ιστορία τους.

Βρείτε ένα αντικείμενο που σας προξενεί την περιέργεια, το ενδιαφέρον.

Τι μπορεί να είναι αυτό; Ένας πίνακας στον τοίχο, ένα κάδρο με μια φωτογραφία, ένα βάζο, ένα μπιμπελό, οτιδήποτε σας τραβήξει την προσοχή. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πάντα κάποια περίεργα, μυστήρια αντικείμενα, είναι κανόνας!Αφού έχετε βρει το αντικείμενο που σας κινεί το ενδιαφέρον συνεννοηθείτε με κάποιον από τους γονείς σας να προετοιμαστεί ώστε όταν θα τον ρωτήσετε τι είναι αυτό το αντικείμενο να μπορεί να σας πει με λίγα λόγια την ιστορία του. Τι είναι ,από που έφτασε εδώ, ποτέ αποκτήθηκε και γιατί. Τι σχέση συναισθηματική, έχουν μαζί του.

Πάρτε την κάμερα σας, το κινητό η όποιο άλλο καταγραφικό μέσο διαθέτετε .

Κρατήστε την κάμερα στο χέρι. Σταθερά από μια απόσταση έτσι ώστε όλο το αντικείμενο να βρίσκετε μέσα στο κάδρο σας. Αν έχετε τριπόδι ακόμη καλύτερα .Στην άκρη του κάδρου σας τοποθετήστε όποιον έχετε επιλέξει να σας μιλήσει για αυτό. Ετοιμάστε την ερώτησή σας για να ξεκινήσει η απάντηση. Ένα, δυο,τρία, η κάμερα τρέχει! Το γύρισμα ξεκινά.

Αν θέλετε κρατάτε την ερώτηση σας ώστε να ακούγεται, η ξεκινάτε την εγγραφή μετά την ερώτησή σας.

Αν έχετε την δυνατότητα να μοντάρετε μπορείτε να κάνετε παραπάνω από ένα πλάνο κόβοντας και σε πλάνα διαφορετικού μεγέθους.

Αν όχι κρατήστε σταθερή την κάμερα σας και κάντε αυτό που λέμε μονοπλάνο χρησιμοποιώντας με προσοχή το ζουμ, αν διαθέτετε.

Ένα απλό παράδειγμα.

Ας κάνουμε μια μικρή ταινία με υλικά από την πραγματικότητα .Από αυτά που υπάρχουν στο άμεσο οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας. Ας ανακαλύψουμε μέσα από τις παλιές μας φωτογραφίες στο οικογενειακό άλμπουμ τον εαυτό μας.Πως θα το κάνουμε αυτό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι ,αλλά εδώ ας ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένου τύπου κινηματογράφηση.Επιλέγουμε μια φωτογραφία μας που θέλουμε να μάθουμε την ιστορία της, δηλαδή ποτέ τραβήχτηκε, ποιο συγκεκριμένο γεγονός αναπαριστά ,τι στοιχεία υπάρχουν γύρω από αυτό κ.α. Θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία από τη βάφτιση μας ,η μια φωτογραφία από μια εκδρομή ,από κάποιο καλοκαίρι, η μια εικόνα στο χωριό των παππούδων ή οπουδήποτε άλλη στιγμή που σας προκαλεί την περιέργεια.

Ας βάλουμε κάποιον από την οικογένειά μας να ξεφυλλίζει το οικογενειακό άλμπουμ και να μας περιγράφει την συγκεκριμένη εικόνα. Αυτή τη δράση θα την καταγράψουμε μέσα από μια πρακτική κινηματογράφησης «πίσω από τον ώμο» όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουμε στην κινηματογραφική γλώσσα «over the solder». Επιλέξτε μια η δυο φωτογραφίες, κάντε μια μικρή πρόβα για το τι θα ειπωθεί πάνω κάτω ώστε να υπάρχει μια αφήγηση με αρχή μέση και τέλος .Θα πρέπει αυτή η αφήγηση να μην είναι μικρότερη του ενός λεπτού και όχι μεγαλύτερη των δυο.Πάρτε την κάμερα σας, το κινητό η όποιο άλλο καταγραφικό μέσο διαθέτετε. Δώστε το άλμπουμ σε κάποιον από την οικογένεια ,που θα είναι καθιστός σε μια καρέκλα κρατώντας το άλμπουμ στα χεριά του πάνω στα γόνατά του. Κρατήστε την κάμερα όσο μπορείτε πιο σταθερή στο χέρι και μείνετε πίσω από τον ώμο του σε μια σχετικά ψηλή γωνία που σας επιτρέπει να βλέπετε το άλμπουμ που βρίσκετε στα χέρια. Η κινηματογράφηση μπορεί να αρχίσει! Πατήστε το rec της κάμερας και η διήγηση της περιγραφής της φωτογραφίας μπορεί να ξεκινήσει! Αν θέλετε κρατάτε την ερώτηση σας ώστε να ακούγεται, η ξεκινάτε την εγγραφή μετά την ερώτησή σας. Αν έχετε την δυνατότητα να μοντάρετε μπορείτε να κάνετε παραπάνω από ένα πλάνο ,κόβοντας και σε πιο κοντινά. Αν όχι κρατήστε σταθερή την κάμερά σας και κάντε αυτό που λέμε μονοπλάνο χρησιμοποιώντας με προσοχή το ζουμ αν διαθέτετε, ώστε να πλησιάσετε στις φωτογραφίες του άλμπουμ.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Σας δίνω ένα μικρό παράδειγμα παρακάτω

Έχετε κατοικίδιο; Σκύλο, γάτα, ψάρι, καναρίνι, παπαγάλο, βόα; ή κροταλία;

Περιστέρια στα απέναντι μπαλκόνια;

Γάτα ή γάτες στον ακάλυπτο;

Δεκαοχτούρες στο μπαλκόνι;

Θα γίνουν οι πρωταγωνιστές σας.

Σούπερ!

Μπορείτε να κάνετε μια μικρή, μικρούτσικη ταινία παρατηρώντας το κατοικίδιό σας ή τα αδέσποτα γύρω.Αρχίστε να προσέχετε το κατοικίδιό σας με άλλο μάτι. Να το παρατηρείτε. Πως κινείται; Πως αντιδρά όταν το καλείτε με το όνομά του; Τι κάνει όταν πεινάει; Πως τρώει. Τι κοιτάζει μέσα στο σπίτι η πίσω από το παράθυρό; Που σουλατσάρει; τι κάνει όταν βαριέται; έχει κάποια αστεία συμπεριφορά; Πως αντιδρά στη μουσική; στο θόρυβο;

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Πάρτε την κάμερα σας, το κινητό η όποιο άλλο καταγραφικό μέσο διαθέτετε. Επειδή δεν μπορείτε να ορίσετε την κίνησή τους κρατήστε την κάμερα στο χέρι ,όσο πιο σταθερά μπορείτε και όταν κινείτε το θέμα σας μπορείτε ,έτσι να το ακολουθείτε, έχοντας πάντα κατά νου να έχετε σταθερό χέρι.Επιλέξτε μια από τις δράσεις που θέλετε να κινηματογραφήσετε σε ένα μονοπλάνο διάρκειας περίπου ενός λεπτού. Αν έχετε την δυνατότητα να μοντάρετε μπορείτε να κόψετε και πλάνα διαφορετικών μεγεθών. Κάντε ένα γενικό ώστε να δούμε σε πιο χώρο βρισκόμαστε, ένα μεσαίο ώστε να απομονώσετε από το περιβάλλον το κατοικίδιό σας ,ακόμα και κάποια κοντινά ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τις εκφράσεις και τις αντιδράσεις τους. Περιορίστε τα πλάνα σας σε ένα μικρό αριθμό, όχι πάνω από 5,6. Το κάθε πλάνο ξεχωριστά πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια 10 δευτερολέπτων και η συνολική διάρκεια τους όχι μεγαλύτερη από 2 λεπτά.

Πάμε λοιπόν!