Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

20 χρόνια!


Είκοσι μεγάλα βήματα!

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Στόχο έχει να προβάλλει και να αναδείξει τα οπτικοακουστικά έργα που δημιούργησαν παιδιά και νέοι έως 20 ετών. Ξεκίνησε το 2001 και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους στον κόσμο.2001

Η ΑΡΧΗ!


Το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio! Ένα διαφορετικό φεστιβάλ οπτικοακουστικών δημιουργιών παιδιών και νέων έως 20 ετών απ όλο τον κόσμο.

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που διοργανώνεται από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου 2001 στον Πύργο της Ηλείας. Οι προβολές ταινιών της Camera Zizanio γίνονται στον κινηματογράφο Cineplex Ορφέας.

Στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 55 ταινίες από 8 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ολλανδία), ενώ στο Διεθνές πληροφοριακό τμήμα 23 ταινίες. Τα βραβεία απονέμει μια μικτή επιτροπή ενηλίκων και παιδιών. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης διοργάνωσης είναι η μεγάλη σε αριθμό φυσική παρουσία νέων δημιουργών από την Ευρώπη, περίπου 70, παρ’ ότι οι προσκλήσεις στάλθηκαν πολύ αργά. Έτσι αποκαλύφτηκε πως η Camera Zizanio ήρθε να καλύψει ένα κενό που, χρόνο με το χρόνο, τη μετέτρεψε στο μεγάλο σταυροδρόμι της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Άξιο επισήμανσης: η ύπαρξη της Camera Zizanio παρότρυνε τα παιδιά να δημιουργήσουν ταινίες αποκλειστικά γι’ αυτή τη διοργάνωση.2002


Διπλασιασμός των συμμετοχών στα διαγωνιστικά τμήματα της 2ης Camera Zizanio.

Υποβάλλονται συνολικά 109 ταινίες που προέρχονταν από 13 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία, Σκωτία, Αγγλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Σλοβακία.)

Στο Διεθνές πληροφοριακό τμήμα προβάλλονται ταινίες από την Κιργκιζία.

Για πρώτη φορά προβάλλονται ταινίες παιδιών προσχολικής ηλικίας, 3 και 4 ετών, που έρχονται από την Ισπανία.

Σε αυτή τη διοργάνωση καθιερώνονται τα αφιερώματα σε ειδικές κατηγορίες νεανικών δημιουργιών. Έτσι παρουσιάζεται ένα «Αφιέρωμα στα Παιδιά της Παλαιστίνης». Προβάλλονται ταινίες που δημιουργήθηκαν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και σε στρατόπεδα προσφύγων στη Βηρυτό.

Η Camera Zizanio αναγνωρίζεταιως το πιο σημαντικό γεγονός για τους νέους δημιουργούς σε όλο τον κόσμο! (Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου ECFA – European Children’s Film Association ECFA Journal στο φύλλο 3, του Σεπτεμβρίου 2002.)2003


Νέο άλμα στις συμμετοχές, σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη χρονιά. Φτάνουν τις 190!

Η αύξηση των συμμετοχών από την Ελλάδα σε ικανοποιητικό βαθμό οδηγεί στην

Δημιουργία ξεχωριστού Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος. Απονέμεται ένα βραβείο ανά κατηγορία από ξεχωριστή κριτική επιτροπή.

Στο ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν νεανικές δημιουργίες από: Ισπανία, Νορβηγία, Σκωτία, Φιλανδία, Σουηδία, Σερβία- Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Πολωνία, Ολλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία, Βέλγιο και Ελλάδα.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και δυο ταινίες που γυρίστηκαν στον Πύργο στη διάρκεια του προηγούμενου Φεστιβάλ από ομάδες παιδιών από την Σκωτία και την Ισπανία.

Στο Διεθνές πληροφοριακό τμήμα προβάλλονται ταινίες από Κορέα, Βολιβία, Αρμενία ενώ παρουσιάζονται δυο αφιερώματα.2004


Στην 4η Camera Zizanio συμμετέχουν 203 ταινίες για τις οποίες δούλεψαν παιδιά από 27 χώρες.

Στο Ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα προβάλλονται νεανικές δημιουργίες από Ισπανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Φιλανδία, Κροατία, Σουηδία, Αγγλία, Ολλανδία, Σκωτία, Βέλγιο, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Ουκρανία, Σερβία- Μαυροβούνιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα.

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά είναι η συμμετοχή ταινιών από την Ελλάδα. Υποβλήθηκαν 22 ταινίες κι από αυτές οι 18 συμμετείχαν στο Διαγωνιστικό και οι 6 στο Πληροφοριακό τμήμα.

Στο Διεθνές πληροφοριακό τμήμα παρουσιάζονται οι δουλειές δυο πολυεθνικών κινηματογραφικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν, το πρώτο στην Κορέα τον Αύγουστο του 2004 με παιδιά από Κορέα, Ελλάδα, Ταιβάν, Καναδά και Ουγγαρία και το δεύτερο στην Σερβία επίσης τον Αύγουστο του 2004 με παιδιά από Σερβία-Μαυροβούνιο, FYROM (Βόρεια Μακεδονία), Αλβανία, Πολωνία, Ισπανία. Επίσης προβλήθηκαν ταινίες από Αρμενία και Αμερική.

Τα κινηματογραφικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται τις μέρες του Φεστιβάλ εμπλουτίζονται και με εκπαιδευτές από το εξωτερικό. Ο πρώτος που “ανοίγει το χορό” είναι ο Kalman Czibolya από την Ουγγαρία! Θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι.

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ πραγματοποιείται διεθνής συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ξένων αντιπροσωπειών και Ελλήνων. Συζητιέται η προοπτική δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Οπτικοακουστική Εκπαίδευση των Νέων με έδρα τον Πύργο.2005


Οι προβολές της Camera Zizanio από αυτή τη χρονιά πραγματοποιούνται σε ένα νέο, άρτια εξοπλισμένο χώρο, το Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας Ηλείας στον Πύργο.

Σχεδόν διπλασιασμός των ελληνικών συμμετοχών που φτάνουν τις 40!

Συνολικά παρουσιάζονται 208 ταινίες παραγωγής 2004-2005, προερχόμενες από 19 χώρες της Ευρώπης και άλλες 5 από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ξεκινά στην Ολλανδία το NFFS – Nationaal Filmfestival voor Scholieren, το εθνικό φεστιβάλ μαθητικών ταινιών, άμεσα εμπνευσμένο από την Camera Zizanio. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του Φεστιβάλ είναι πως οι νεαροί δημιουργοί που διακρίνονται κερδίζουν αυτόματα τη συμμετοχή τους στην Camera Zizanio κι ένα αεροπορικό εισιτήριο για να παρουσιάσουν την ταινία τους στην Ελλάδα. (https://nffs.nl/)


2006

Zizanio Daily News!


Συνολικά προβάλλονται πάνω από 250 νεανικές δημιουργίες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σημαντικό γεγονός της 6ης διοργάνωσης είναι οι 22 μικρές ταινίες από τη Φιλανδία, ταινίες animation που δημιουργήθηκαν από παιδιά παιδικών σταθμών!

Δεύτερο σημαντικό γεγονός: η για πρώτη φορά συμμετοχή της Κύπρου. Ταινίες που δημιουργήθηκαν σε κινηματογραφικά εργαστήρια (μερικά από αυτά με τη συμμετοχή παιδιών από τις δυο κοινότητες) στα οποία ηγήθηκαν στελέχη του Φεστιβάλ Ολυμπίας ύστερα από το ξεκίνημα μιας ελπιδοφόρας συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Ξεκινά το Zizanio Daily News, ένα εργαστήριο, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, παράγοντας ένα ημερήσιο ντοκιμαντέρ με τη διαφορετική, ανατρεπτική ματιά των νέων πάνω στη ζωή του Φεστιβάλ.2007


Νέο ρεκόρ στις ελληνικές συμμετοχές που τώρα φτάνουν τις 50 καθώς πληθαίνουν οι κινηματογραφικές ομάδες στα σχολεία που ασχολούνται με την παραγωγή βίντεο. Οι δέκα από αυτές προέρχονται από το Νομό Ηλείας και συνδέονται άμεσα με τη δράση και την επιρροή του Φεστιβάλ.

Οι ταινίες στο Ευρωπαϊκό τμήμα προέρχονται από 22 χώρες!

Στο Διεθνές πανόραμα παρουσιάζονται ταινίες από ΗΠΑ, Ιορδανία, Νιγηρία, Ν. Κορέα.

Διεξαγωγή ενός πολυεθνικού εργαστηρίου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος“Youth in action”. Συμμετέχουν 42 παιδιά από 7 χώρες (Σουηδία, Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία και Ελλάδα”. Χωρίζονται σε 6 ομάδες και δημιουργούν 6 ταινίες.


2008


Οι συμμετοχές των νέων δημιουργών σημειώνουν νέο ρεκόρ καθώς ξεπερνούν τις 300!

Οι ταινίες του Ευρωπαϊκού διαγωνιστικού προγράμματος προέρχονται από 21 ευρωπαϊκές χώρες ενώ 7 χώρες παρουσιάζονται στο Διεθνές Πανόραμα (ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιορδανία, Ινδία, Λίβανο, Ντουμπάι και Κένυα.)

Οι συμμετοχές από την Ελλάδα σπάνε το φράγμα των 50 και φτάνουν τις 65!

Κι αυτή τη χρονιά έχουμε δυο πρωτιές:

Για πρώτη φορά φέτος κατεβαίνει η ηλικία των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και φτάνει στην προνηπιακή ηλικία! Κι αυτό γίνεται με τη συμμετοχή ταινιών κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκαν σε νηπιαγωγείο της Αθήνας.

Για πρώτη φορά συμμετέχει ταινία φτιαγμένη από νεαρούς Αφγανούς μετανάστες στην Ελλάδα. (τα παιδιά της κοινότητας των Προσφύγων από τους Ξενώνες φιλοξενίας της Μακρινίτσας και της Αγριάς, Ν. Μαγνησίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στα πλαίσια του προγράμματος «Πρώτο Βήμα»).


2009


Η αύξηση των συμμετοχών τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό τμήμα υποχρεώνει σε μια τροποποίηση των όρων συμμετοχής. Η μέγιστη διάρκεια των υποβαλλόμενων ταινιών από τα 15′ κατεβαίνει στα 10′. Κι αυτό για να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης περισσότερων ταινιών στο χρόνο που διατίθεται για τις προβολές.

Στη βάση του νέου κανονισμού προβάλλονται 77 ταινίες από την Ελλάδα ενώ συνολικά οι συμμετοχές φτάνουν τις 390! Προέρχονται από 27 χώρες της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια διεύρυνση της διεθνούς μας οικογένειας καθώς προστίθενται για πρώτη φορά η Τουρκία και η Ρουμανία.

Στο Διεθνές Πανόραμα συμμετέχουν ταινίες από 6 χώρες μέσα στις οποίες για πρώτη φορά η Ινδονησία και η Ταιβάν- Κίνα.

Μια ακόμα καινοτομία! Για πρώτη φορά παιδιά συντονίζουν κινηματογραφικά εργαστήρια σε παιδιά! Δυο αδέλφια από τη Ρουμανία, ο Dombi Botont 15 χρόνων και ο Dombi Szabolics 11 χρόνων ηγούνται εργαστηρίου κινουμένου σχεδίου (computer animation)


2010


Το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά χρονιά καθώς η χώρα μπαίνει σε μνημόνια. Το Φεστιβάλ διεξάγεται με τον προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50% αλλά διεκπεραιώνεται με επιτυχία.

Στην Camera Zizanio, διαγωνίζονται 230 ταινίες από την Ευρώπη, 60 από την Ελλάδα (8 από την Ηλεία) και άλλες 21 προβάλλονται στο πληροφοριακό τμήμα

Ενάντια στο ρεύμα της εποχής η Camera Zizanio καταφέρνει να σημειώσει τρεις ακόμα πρωτιές:

Προβάλλεται στην Camera Zizanio η πρώτη τρισδιάστατη ταινία που έκαναν παιδιά από την Ολλανδία!

Ξεκινά η συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη (Συνήγορο του παιδιού) ο οποίος απονέμει βραβείο σε ταινία του ελληνικού τμήματος που διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία.

Το θρυλικό «Zizanio DailyNews», το ημερήσιο ντοκιμαντέρ με τη διαφορετική ματιά στη ζωή του Φεστιβάλ, έχει την εξαιρετική τιμή να προβάλλεται καθημερινά μέσα από τη συχνότητα της ψηφιακής ΕΡΤ.


2011

The Mythos Project


Δύσκολη και αβέβαιη οικονομικά χρονιά καθώς η κρίση στην οικονομία επηρεάζει άμεσα όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Σ αυτές τις συνθήκες καταφέρνουμε να υλοποιούμε νέες δράσεις όπως το πολυεθνικό εργαστήριο Mythos Project.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στις 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών φτάνει τις 71.

Στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Camera Zizanio συμμετέχουν 185 ταινίες και εκπροσωπούνται όλες σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες: Αγγλία, Αρμενία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία,  Κύπρος Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ξεκινά το Mythos Project που θα εξελιχθεί στο μακροβιότερο πολυεθνικό κινηματογραφικό εργαστήριο στην Ευρώπη. Την πρώτη χρονιά συμμετέχουν νέοι από Ολλανδία, Ισπανία, Λιθουανία, Ρωσία, Ελλάδα και μέσα σε πέντε μέρες παράγονται 6 ταινίες.


2012


Το Φεστιβάλ αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα καθώς η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθυστερεί. Εκδηλώνεται ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης και το Φεστιβάλ ολοκληρώνει με επιτυχία τις εργασίες του.

Στην Camera Zizanio εμφανίζεται το «παράδοξο» φαινόμενο οι συμμετοχές στο Ελληνικό τμήμα να εκτινάσσονται από τις 70 στις 180! Αυτό οφείλεται σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών όπου όλοι φροντίζουν να κερδίσουν “πόντους” γυρίζοντας οπτικοακουστικά έργα.

Στο Ευρωπαϊκό τμήμα συμμετέχουν ταινίες από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Σε ειδικές προβολές παρουσιάζονται προβάλλονται ταινίες από Σερβία, Λίβανο και Νότια Κορέα.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά το “Βραβείο Νίκος Καβουκίδης” που προσφέρει ο μεγάλος Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας. Το κερδίζουν τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Άργους με την ταινία τους “Ένας ασυμβίβαστος Λουκάνικος”.2013

Youth Cinema Network


Η χρονιά ξεκινάει με την υλοποίηση του Βραβείου Νίκος Καβουκίδης. Τα παιδιά στο Άργος ζουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς με τη βοήθεια του Νίκου Καβουκίδη και των συνεργατών γυρίζουν μια ταινία εποχής, τη Γκόλφω, με επαγγελματικές προδιαγραφές.

Κατά άλλα στη διάρκειά της 13ης Camera Zizanio προβάλονται 355 ταινίες!

Στο Ευρωπαϊκό διαγωνιστικό 150 ταινίες απ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ στο Ελληνικό Διαγωνιστικό 185 ταινίες από 147 σχολεία. Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικές προβολές προβάλλονται άλλες 20 ταινίες.

Δυο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς:

H Camera Zizanio γίνεται ιδρυτικό μέλος του Youth Cinema Network (YCN) σε μια διεθνή συνάντηση που πραγματοποιείται στις 12 Σεπτεμβρίου στην πόλη Karlovac της Κροατίας.(Βλέπε YCN-Ντοκουμέντα και thcinemanetwork.org/)

Ένα νέο Φεστιβάλ γεννιέται στην Ισπανία άμεσα εμπνευσμένο από την Camera Zizanio. Πρόκειται για το 1st Educational Film Festival MICE 2013 που πραγματοποιείται στις 18 και 19 Ιανουαρίου στη Valecia. Πίσω από αυτή τη πρωτοβουλία βρίσκεται ο παλιός φίλος της Camera Zizanio, Zosep Arbiol.2014


Νέο ρεκόρ συμμετοχών στο Ελληνικό τμήμα με 221 ταινίες! Τα σχολεία που συμμετέχουν ανέρχονται σε 184 (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) από όλη την επικράτεια.

Στο Ευρωπαϊκό Τμήμα υποβάλλονται 242 ταινίες που προέρχονται από 23 χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Κροατία, Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τουρκία, Ισραήλ, Ουκρανία, Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία, Λίβανος.)

Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικά τμήματα προβάλλονται πάνω από 30 ταινίες που προέρχονται από Βραζιλία, Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Το Ευρωπαϊκό Διαγωνιστικό τμήμα από αυτή τη χρονιά διευρύνεται και περιλαμβάνει τις χώρες της Μεσογείου.2015


Οι συμμετοχές από την Ελλάδα επανέρχονται σε “φυσιολογικά” επίπεδα και φτάνουν τις 110, κάτι που θα διατηρηθεί, με μικρή αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Στο Ευρωπαϊκό τμήμα υποβάλλονται πάνω από 300, ενώ για προβολή επιλέγονται περισσότερες από 100.

Στο Διεθνές Πανόραμα συμμετέχουν ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), τη Βραζιλία και την Αυστραλία.2016


Το μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες εκτός Ευρώπης για συμμετοχή στην Camera Zizanio οδηγεί σε μια ακόμα αλλαγή των κανονισμών: το Διεθνές τμήμα, που μέχρι τώρα ήταν πληροφοριακό, μετατρέπεται σε Διαγωνιστικό.

Αυτή η διεύρυνση προκαλεί μια «έκρηξη» στις αιτήσεις συμμετοχής που ξεπερνούν τις 1400!

Επιλέγονται και προβάλλονται 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών και νέων μέχρι 20 ετών. Ευρωπαϊκό Τμήμα: 98 ταινίες από 27 χώρες, Ελληνικό Τμήμα: 143 ταινίες, Διεθνές Τμήμα: 25 ταινίες από 11 χώρες.

Το προσφυγικό είναι το μεγάλο διεθνές πρόβλημα της εποχής. Η Camera Zizanio, που αποτελεί τον πιο πιστό καθρέφτη της πραγματικότητας, δίνει χώρο στις δημιουργίες νεαρών προσφύγων. Προβάλλονται ταινίες που δημιούργησαν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στην Αυστρία, παιδιά από την Αφρική στην Ισπανία, από τη Συρία στην Τουρκία, από το Κόσοβο στη Σλοβενία, από την Αλβανία στην Ελλάδα κλπ.

Το εικαστικό του εξωφύλλου του καταλόγου της Camera Zizanio στηρίζεται στη ζωγραφιά της Sahar Rezaei, μιας 15χρονης προσφυγοπούλας από το Αφγανιστάν, που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Αναβάθμιση του Διεθνούς τμήματος από πληροφοριακό σε Διαγωνιστικό.

Καθιερώνεται το βραβείο εγγραματισμού στα μέσα για ταινία του Ελληνικού τμήματος που απονέμεται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας.2017


Οι αιτήσεις στην 17η Camera Zizanio από όλο τον κόσμο ξεπερνούν τις 1800!

Μετά από αυστηρή επιλογή επιλέγονται και προβάλλονται συνολικά 248 νεανικές δημιουργίες.

Οι 19 ταινίες του Διεθνούς τμήματος προέρχονται από 10 χώρες από όλες τις ηπείρους: Αργεντινή, Περού, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Αρμενία, Αζερμπαιτζάν, Ιράν, Ιράκ και Ινδία!

Οι 97 ταινίες του Ευρωπαϊκού τμήματος προέρχονται από 27 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Κροατία, Βουλγαρία Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, FYROM, Μολδαβία, Τουρκία).

Στο ελληνικό τμήμα προβάλλονται 132 ταινίες. Ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν 123.

Ένα μεγάλο βήμα: μια μεγάλη επιλογή ταινιών παιδιών από την Ελλάδα μοιρασμένες σε 15 ωριαία επεισόδια προβάλλονται σε εθνικό δίκτυο από την Τηλεόραση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.2018


Με διευρυμένο τον αριθμό των χωρών διεξάγεται η 18η διοργάνωση.

Στο Ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα προβάλλονται 113 ταινίες από 29 χώρες (Αρμενία, Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Δημοκρατίας της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κόσοβο, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία)

Στο Διεθνές 26 ταινίες από 15 χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Αυστραλία, Μπαγλαντές, Αίγυπτο, Ινδία, Ιράν, Φιλιππίνες, Καναδά,Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιορδανία, Κίνα, Λίβανο, Μεξικό).

Στο Ελληνικό τμήμα προβάλλονται 115 ταινίες (υποβλήθηκαν 125).

Απονομή τιμητικής πλακέτας στην Camera Zizanio για την συνεισφορά της στη νεανική οπτικοακουστική δημιουργία από τοInternational Youth Film Festival Plasencia Encorto στην Ισπανία. 2019


Κι αυτή τη χρονιά έχουμε νέα αύξηση των αιτήσεων συμμετοχής που ξεπερνούν τις 2.000!

Επιλέγονται και διαγωνίζονται 106 ταινίες από την Ελλάδα, 102 ταινίες από την Ευρώπη και 31 ταινίες από χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.

Έτσι με 239 ταινίες από 48 χώρες και όλες της ηπείρους η 19η Camera Zizanio έρχεται να δώσει την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο.

Για το Ελληνικό τμήμα επιλέγονται να διαγωνιστούν οι 106 ταινίες από τις 130 περίπου που υποβλήθηκαν και ανταποκρίνονταν στους κανονισμούς της Camera Zizanio. Με αυτή την επιλογή έχουμε τη συμμετοχή 94 σχολείων από όλη την Ελλάδα και ενός από την Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν και 9 ταινίες από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες που υποβλήθηκαν από μεμονωμένους δημιουργούς.

Το 2019 αποτελεί μια ξεχωριστή χρονιά για το Mythos Project για δυο λόγους:

Η ιδέα των πολυεθνικών εργαστηρίων που δημιουργούν στη βάση μιας συγκεκριμένης θεματικής βρίσκει μιμητές σε δύο χώρες: την Αυστρία και την Ουαλία. Στην Ουαλία πραγματοποιείται στις 21 με 25 Οκτωβρίου 2019 στα πλαίσια του Wicked Wales Festival.

Στην Αυστρία επρόκειτο να ξεκινήσει το Μάϊο του 2020 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου – CROSSINGEUROPE.

Στην Ελλάδα, το “μητρικό” Mythos Project σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών. Παίρνουν μέρος πάνω από 130 νέοι από 16 χώρες. Ανάμεσά τους, για πρώτη φορά, νέοι από την Κίνα. Παράγονται 12 ταινίες.

Και συνεχίζουμε…

2020-11-28T13:14:00

  days

  hours  minutes  seconds

until

20η Camera Zizanio


Instagram

Youtube

Camera Zizanio

Η μεγαλύτερη Διεθνής Συνάντηση της Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Διεξαγωή

30 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2020

Τόπος

Πύργος Ηλείας, Ελλάδα

Επικοινωνία

(0030) 2108664470
camerazizanio@olympiafestival.gr

%d bloggers like this: