Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Κινηματογραφικά Εργαστήρια


DSC02082

                       Η τέχνη του κινηματογράφου στην πράξη

 

Μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνεται και φέτος για τη συμμετοχή στα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της CameraZizanio από εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που καταθέτουν καθημερινά τις αιτήσεις τους στη γραμματεία του Φεστιβάλ. Άλλωστε τα εργαστήρια είναι μια από τις πιο δημιουργικές δραστηριότητες του θεσμού καθώς επαγγελματίες του κινηματογράφου προσφέρουν στους νέους τις γνώσεις και την πείρα τους ώστε να μπορούν να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες μέσα από την κάμερα.  Οι συμμετέχοντες, μαθητές γυμνασίων, λυκείων και φοιτητές, έρχονται σε γνωριμία με τη γλώσσα και την τεχνική του κινηματογράφου, δημιουργούν τα δικό τους σενάρια, γυρίζουν και μοντάρουν ταινίες μικρού μήκους.

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Φέτος θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια Σκηνοθεσίας-Μοντάζ για μαθητές γυμνασίων και λυκείων, με υπεύθυνους σκηνοθέτες τουςΝίκο Αλευρά, Μαρία Σκουλά, Δαμιανό Βογανάτση, Γιώργο Διδυμιώτη και Κυριάκο Χαριτάκη.

Παράλληλα κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι σε εξέλιξη δύο εργαστήρια Animation για μαθητές γυμνασίων και λυκείων με υπεύθυνους τους Κώστα Κατράκη και Ευάγγελο Βλαχάκη και ένα για την εισαγωγή στην τεχνική του animation (stopmotion) με τη βοήθεια των πολύ γνωστών animationbox του Σουηδού ErlingEriksson. Η διδασκαλία θα γίνεται με την ευθύνη του Media Education Centre-Βελιγράδι IgorGimbosh (Σερβία) και θα αφορά σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον και για το εργαστήριο Ντοκιμαντέρ – Daily News, το οποίο παράγει καθημερινά ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με σχόλια πάνω στα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ. Υπεύθυνος σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Θεοδοσίου και θα συμμετέχουν μαθητές γυμνασίων-λυκείων και φοιτητές.

The Mythosproject. 

Η οικονομική κρίση θα είναι το θέμα για την δημιουργία μικρών ταινιών, στο πλαίσιο του Mythosproject.  Το Mythos project είναι μια διεθνής πρωτοβουλία της CameraZizanioόπου οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους πάνω στο θέμα «Οι νέοι και η κρίση με τα πολλά πρόσωπα».

Στη φετινή, τρίτη έκδοση του Mythos project έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 50 νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Υπεύθυνη συντονισμού είναι η Μαρία Μπετενίτη, που συμμετέχει στα εργαστήρια και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ από τα μαθητικά της χρόνια.

Μαθήματα Κινηματογράφου – Μάστερ κλας

Επαγγελματίες του κινηματογράφου  θα μεταφέρουν τις γνώσεις  και τις εμπειρίες τους στους νέους κινηματογραφιστές μέσα από  ξεχωριστά μαθήματα κινηματογράφου.

O βραβευμένο έλληνας διευθυντή φωτογραφίας Προκόπης Δάφνος θα μυήσει τους νέους στην τέχνη της διαχείρισης του φυσικού φωτός στις κινηματογραφικές λήψεις. Ο Προκόπης Δάφνος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των ταινιών ντοκιμαντέρ.

Η Μαρία Λαϊνά  θα εισάγει τους νέους στα μυστικά του  “κάστινγκ” στον κινηματογράφο. Η Μαρία Λαϊνά  δούλεψε σαν casting director στην τελευταία ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου “Ο Εχθρός μου” ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές άλλες παραγωγές.

Ένα διήμερο εργαστήριο με θέμα «Προετοιμάζοντας μια ταινία» θα πραγματοποιηθεί από τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη Bernd Sahling, που έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Πετώντας στα τυφλά» και είναι διαγωνιζόμενος και φέτος στο 16ο Φεστιβάλ με νέα ταινία του.

Εργαστήρια κριτικής

 

Παράλληλα με τα κινηματογραφικά εργαστήρια, θα συγκροτηθούν άλλες έξι ομάδες παιδιών και εφήβων, οι τέσσερις εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις Κριτικές Επιτροπές των Παιδιών του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και οι δύο τις Κριτικές Επιτροπές της 13ης Camera Zizanio. Οι ομάδες αυτές, με την εμψύχωση εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών, λειτουργούν ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης.  Πρόκειται για την Κριτική Επιτροπή των Παιδιών 16ου Φεστιβάλ – Τμήμα Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους για μαθητές γυμνασίων-λυκείων και φοιτητές, την Κριτική Επιτροπή των Παιδιών 16ου Φεστιβάλ – Τμήμα Μυθοπλασίας Μικρού μήκους, για μαθητές δημοτικών-γυμνασίων-λυκείων, την Κριτική Επιτροπή των Παιδιών 16ου Φεστιβάλ – Τμήμα Κινουμένου Σχεδίου Μικρού μήκους, για μαθητές δημοτικών-γυμνασίων-λυκείων, την Κριτική Επιτροπή των Παιδιών 16ου Φεστιβάλ – Τμήμα Kids & Docs, για μαθητές γυμνασίων-λυκείων και φοιτητές, την Κριτική Επιτροπή 13ης CameraZizanio – Ελληνικό Τμήμα, για μαθητές γυμνασίων-λυκείων, φοιτητές, και την Κριτική Επιτροπή 13ης CameraZizanio – Ευρωπαϊκό Τμήμα, για μαθητές γυμνασίων-λυκείων, φοιτητές.

Τέλος, άλλες δυο εφηβικές ομάδες συγκροτούν τις συντακτικές επιτροπές του Zizanio News,  παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες του 16ου Φεστιβάλ και της 13ης Camera Zizanio και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους με σχόλια, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, την συντακτική επιτροπή zizanionews.wordpress.com και την συντακτική επιτροπή ZizanioLive.

//

Leave a comment