Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

NTOKOYMENTA


Το εικαστικό της πρώτης αφίσας της Camera Zizanio

O χαιρετισμός της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, είναι σταθερά προσηλωμένο σ’ ένα στόχο: να έχει πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και τους νέους.

Γι’ αυτό εκτός από τις προβολές ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργήσαμε απ’ την πρώτη κι όλας χρονιά λειτουργίας του Φεστιβάλ, όλες εκείνες τις συνθήκες που θα ενέπνεαν τα παιδιά για ενεργητική συμμετοχή στα δρώμενα, αυτενέργεια, κριτική προσέγγιση των ταινιών και καλλιτεχνική δημιουργία απ’ τα ίδια με την εμψύχωση επαγγελματιών.

Αυτό επετεύχθη με την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας ΖΙΖΑΝΙΟ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της γράφεται από παιδιά, με τη δημιουργία πολυμελούς παιδικής κριτικής επιτροπής, η οποία απονέμει τα δικά της βραβεία, με τη λειτουργία εργαστηρίων όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα διαφόρων τεχνών, βοηθούμενα από καταξιωμένους δημιουργούς, με τη συμμετοχή τους στις τελετές έναρξης και λήξης κλπ.

Μετά την τετράχρονη εμπειρία που αποκτήσαμε, πραγματοποιούμε φέτος ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα. Δημιουργούμε ένα νέο θεσμό το CAMERA-ZIZANIO, που είναι κυριολεκτικά ένα νέο Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Είναι ταινίες που έχουν γίνει όχι από επαγγελματίες αλλά από τα ίδια τα παιδιά, μεμονωμένα ή σε κινηματογραφικά εργαστήρια.

Το CAMERA-ZIZANIO, έχει σκοπό να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να μπορούν να «εκφράζονται με εικόνες και ήχους», να κάνουν δηλαδή τις δικές τους ταινίες. Επειδή παιδιά και νέοι από πολλές χώρες δημιουργούν στον τομέα του κινηματογράφου, θελήσαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να συναντηθούν εδώ, στο νομό Ηλείας, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Να προβάλλουν τις ταινίες τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες για την τέχνη, τη ζωή, για το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών τους, για τα όνειρά τους, να αποκτήσουν νέους φίλους. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε –στα πλαίσια του CAMERA ZIZANIO- την 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Σ’ αυτήν θα προβληθούν στο διαγωνιστικό και πληροφοριακό πρόγραμμα 55 ταινίες παιδιών προερχόμενες από ευρωπαϊκές χώρες και 26 ταινίες από μη ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν εξαιρετικά συγκινητικό για μας το γεγονός ότι ο δεκατριάχρονος Τσβετομίρ από τη Βουλγαρία, ο δεκαεφτάχρονος Μάρτιν από την Ολλανδία και η δεκαεξάχρονη Αναστασία από τη Βέρροια, έκαναν την πρώτη τους ταινία όταν πληροφορήθηκαν από τον κυβερνοχώρο και τις εφημερίδες τη δημιουργία του CAMERA-ZIZANIO και της 1ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να έρθουν στην Ολυμπία και να διαγωνιστούν.

Η 1η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, η οποία την ενέταξε στις εκδηλώσεις της και την ενίσχυσε οικονομικά. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το 2004, χρονιά που τελούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και το CAMERA-ZIZANIO θα πραγματοποιεί την 4η Συνάντηση, θα προσελκύσει εκατοντάδες νεαρούς κινηματογραφόφιλους από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν την Ολυμπία.

Καλωσορίζουμε όλα τα παιδιά και τους νέους, που ήρθαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εδώ στον τόπο που βλάστησαν οι ιδέες της Ειρήνης και της ευγενικής άμιλλας και τους ευχόμαστε χαρούμενη και δημιουργική παραμονή.

Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δημήτρης Σπύρου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής)

Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Οργανωτικός Γραμματέας)

Νίκος Θεοδοσίου (Ειδικός Σύμβουλος)


“Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, είναι σταθερά προσηλωμένο σ’ ένα στόχο: να έχει πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και τους νέους.”