Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ


Στο τελευταίο κάλεσμά μας για συμμετοχές στην 10η Camera Zizanio, αρχές του Σεπτέμβρη, δηλώναμε  ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η φετινή επετειακή διοργάνωση «θα είναι πιο λαμπρή από ποτέ». Σε πολλούς αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να φάνηκε αίολος.

Θα τους διαψεύσουμε. Παρά το γεγονός ότι προχωράμε στην διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και στην 10η Camera Zizanio με λιγότερο από τον μισό προϋπολογισμό, αφού οι στρόφιγγες της κρατικής επιχορήγησης στέρεψαν, ο φεστιβαλικός Δεκέμβρης 2010 δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο!

Δεν κατέχουμε καμία μυστική συνταγή. Απλά, αφήνουμε τη μιζέρια στην άκρη  και με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και τον κόσμο όλο. Και να το αποτέλεσμα:

  • Οι οικογένειες του Πύργου ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά μας ανοίγουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό.
  • Δεκάδες φίλοι μας επαγγελματίες του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παιδείας από το εξωτερικό προσφέρονται να λειτουργήσουν χωρίς αμοιβή τα εργαστήριά μας. Κάποιοι έρχονται, με δικά τους έξοδα, άλλοι από μακριά, όπως τον Καναδά ή τη Ρωσία, άλλοι από πιο κοντά όπως την Ισπανία, της Ουγγαρία ή τη Σερβία.
  • Έλληνες επαγγελματίες προσφέρονται να λειτουργήσουν επιπλέον κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά από όλη την Ελλάδα που θα  επισκεφτούν το Φεστιβάλ, ακόμα κι από μέρη μακρινά όπως η Κρήτη και η Θράκη. Μέχρι τώρα πάνω από 300 παιδιά έχουν δηλώσει συμμετοχή.
  • Παιδιά «δικά μας», εκπαιδευμένα  στα εργαστήρια μας, που μεγάλωσαν πια κι αναζήτησαν την τύχη τους μακριά,  επιστρέφουν και προσφέρουν την εργασία τους για το θρυλικό «Ζιζάνιο Νιούς», το ημερήσιο ντοκιμαντέρ με τη διαφορετική ματιά στη ζωή του Φεστιβάλ που φέτος θα έχει την εξαιρετική τιμή να προβάλλεται καθημερινά μέρα από η συχνότητα της ΕΡΤ.
  • Ο φίλος μας από την Ουγγαρία, ο Κάλμαν Τσιμπόλια με τους εξαιρετικούς νεαρούς κάμεραμάν του και με   εξοπλισμό height definition, προσφορά της Sony Ουγγαρίας , θα παράγει το ημερήσιο ρεπορτάζ που θα προβάλει η ΕΡΤ. Η ίδια ομάδα θα γυρίσει και ένα ντοκιμαντέρ για την Ουγγρική τηλεόραση.
  • Όλο το παραγόμενο οπτικοακουστικό υλικό θα αναμεταδίδεται σε όλο τον κόσμο μέσω της ERT World και από την ψηφιακή πλατφόρμα Prisma +
  • Σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το νέο της νεανικό πόρταλ η ομάδα των παιδιών του «Zizanio Live» με τη χρήση της νέας τεχνολογία θα μεταδίδει καθημερινά ένα ζωντανό πρόγραμμα μέσω του ίντερνετ (live streaming). Μέσα από αυτό το κανάλι θα είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους φίλους μας από όλο τον κόσμο. Αλλά και τα παιδιά από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τα κινηματογραφικά εργαστήρια.
  • Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση επιβραβεύοντας τους νέους  από την Ελλάδα που δημιουργούν με τα νέα μέσα, θεσμοθετεί ένα επιπλέον βραβείο στα πλαίσια της Camera Zizanio (δίπλα σ αυτό του Συνηγόρου του Παιδιού) για ταινία που ξεχωρίζει για τις καλλιτεχνικές της αρετές.
  • Και το ραδιόφωνο στο χορό. Η ΕΡΑ για πρώτη φορά  δημιουργεί ραδιοφωνικό στούντιο μέσα στους χώρους του Φεστιβάλ όπου ομάδες παιδιών θα μπορούν να δημιουργούν ραδιοφωνικά προγράμματα ενώ από εδώ θα βγαίνει ζωντανά κι η εκπομπή των «Ζιζανίων».
  • Η ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Τηλεόραση θα ανακοινώσουν δυο μεγάλους διαγωνισμούς για νεανικά βίντεο. Ο πρώτος, που απευθύνεται σε μαθητές από την Ελλάδα έχει θέμα τον «κοινωνικό αποκλεισμό» ενώ ο δεύτερος έχει θέμα το «γκράφιτι» θα είναι διεθνής και θα διεξαχθεί διαδικτυακά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έτσι:

Εκμεταλλευόμενοι  τις νέες επικοινωνιακές δυνατότητες σπάμε τα σύνορα φέρνοντας πιο κοντά δεκάδες χιλιάδες τους νέους, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα όνειρα. Δεν μιλάμε πια για ένα φεστιβάλ που διεξάγεται σε μια επαρχιακή πόλη αλλά με σημείο αναφοράς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία διακτινίζεται σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο.

Οι νέοι διαγωνισμοί μαζί με τα ήδη καθιερωμένα βραβεία που δίνει η Camera Zizanio, και στο πνεύμα πάντα της ευγενικής άμιλλας κι όχι του στείρου ανταγωνισμού, συνθέτουν πλέον ένα ισχυρό κίνητρο για τους νέους να δημιουργήσουν και την υποχρέωση στην πολιτεία για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παιδείας στη χώρα μας σε νέο επίπεδο.

Η Camera Zizanio κάνοντας ένα ακόμα βήμα ανοίγει την «ευρωπαϊκή»  της αγκαλιά για να συμπεριλάβει και όλες της χώρες που βρέχονται από την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Όλα αυτά δημιουργούν το πλαίσιο για το Camera Zizanio Next, που δεν θα είναι απλά ένα παραπέρα βήμα αλλά ένα ποιοτικό άλμα.  Το χρειάζεται η νέα γενιά, το χρειάζεται η κοινωνία.

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: