Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

ΚΑΛΕΣΜΑ


Από τον Πύργο της Ηλείας για όλη την Ευρώπη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Το Camera Zizanio δεν ήταν ποτέ ένα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ ταινιών που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι. Ήταν κάτι σημαντικότερο: μια Συνάντηση, ένα πεδίο δημιουργίας, ένας χώρος που αναπτύσσει την επικοινωνία των νέων ανθρώπων, ένα εργαστήρι νέων ιδεών και πρωτοβουλιών στον χώρο της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης.

Όλα αυτά τα στοιχεία που αναπτύχθηκαν  τα προηγούμενα χρόνια κορυφώθηκαν στην 4η και πιο πετυχημένη διοργάνωση.

Η τελευταία μέρα του 4ου Camera Zizanio (11 Δεκεμβρίου 2004) σημαδεύτηκε από την πιο σημαντική μέχρι σήμερα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον χώρο της οπτικοαουστικής εκπαίδευσης: την τοποθέτηση των βάσεων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον συντονισμό των προσπαθειών όσων μετέχουν ενεργά σε ανάλογες  διαδικασίες στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό έγινε ύστερα από μια διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση στον κινηματογράφο Ορφέα του Πύργου στη Διεθνή Συνάντηση που οργάνωσε το Camera Zizanio με θέμα «Οι δρόμοι της νεανικής οπτικοαουστικής δημιουργίας». Σ αυτήν συμμετείχαν εκπαιδευτές και νέοι από 11 Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Σουηδία, Λετονία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα).

Στη Συνάντηση προέδρευσε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Αθήνας Μιχάλης Μεϊμάρης (τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ). Σημαντικές ήταν από Ελληνικής πλευράς οι παρεμβάσεις του Αντώνη Παπαδόπουλου (Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας) για τις πρωτοβουλίες του Φεστιβάλ Δράμας στη λειτουργία κινηματογραφικών εργαστηρίων στα δημοτικά σχολεία της πόλης και του Δημήτρη Μαχαιρίδη από το Media Desk Hellas για τις δυνατότητες χρηματοδότησης αυτής της πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, σε έναν τομέα που κάνει τα πρώτα του βήματα και υιοθέτησαν ένα κάλεσμα που παρουσίασε ο υπεύθυνος του Camera Zizanio, Νίκος Θεοδοσίου, για τα επόμενα βήματα της οργανωτικής συγκρότησης αυτού του Κέντρου.

Το κάλεσμα είναι το παρακάτω:

Για ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων

Όλοι όσοι πήραμε μέρος στη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Οι δρόμοι της νεανικής οπτικοαουστικής δημιουργίας» που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο στις 11 Δεκεμβρίου 2004 στα πλαίσια του 4ου Camera Zizanio  διαπιστώσαμε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών φορέων εκπαίδευσης και εκπαιδευτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός φορέα με τίτλο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων.

Το Κέντρο θα είναι ανοιχτό σε όσους έχουν ενεργό ρόλο στην οπτικοακουστική εκπαίδευση είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε φορείς (εκπαιδευτικά ιδρύματα, Στούντιο, Φεστιβάλ κλπ).

Το συντονισμό για τη δημιουργία του Κέντρου αναλαμβάνει το Camera Zizanio (Νεανικό Πλάνο) το οποίο θα παράσχει την αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη. Ως έδρα ορίζεται η πόλη του Πύργου.

Οι συντονιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση μέσα στους επόμενους δύο μήνες να κυκλοφορήσουν προς όλους τους ενδιαφερόμενους ένα κείμενο αρχών του Κέντρου για συζήτηση και παρατηρήσεις.

Για την προετοιμασία της οριστικής οργανωτικής συγκρότησης του Κέντρου οι συντονιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κυκλοφορήσουν τους επόμενους τρεις μήνες ένα Ενημερωτικό Δελτίο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Πύργος 11 Δεκεμβρίου 2004