Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

2009


H CAMERA ZIZANIO 09 με λίγα λόγια

Στα εννέα χρόνια της παρουσίας της Camera Zizanio στην Ελλάδα φαίνεται να εδραιώνει έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους:  να αναπτύξει την οπτικοακουστική δημιουργία των νέων στην Ελλάδα και να την κάνει ένα βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Φέτος οι συμμετοχές στο Ελληνικό τμήμα της Camera Zizanio ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν τις 77 (από 60 πέρυσι). Στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός δεν αντανακλά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής. Δεν περιλήφθησαν πολλές ταινίες  που έφθασαν καθυστερημένα ή ξεπερνούσαν τη διάρκεια των 10 λεπτών που ορίζουν οι κανονισμοί.

Και κάτι ακόμα: έχουμε συμμετοχές και από δυο νηπιαγωγεία (πέρυσι ήταν ένα). Αυτό σηματοδοτεί ένα άλμα καθώς υπάρχουν πια εκπαιδευτικοί που συνειδητοποιούν ότι η οπτικοακουστική παιδεία είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προσφέρεται στα παιδιά από τις πιο μικρές ηλικίες.

Ας τονιστεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα πρόγραμμα κατευθυνόμενο κεντρικά σε εθνικό επίπεδο και όλη η δουλειά στηρίζεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες σχολείων, εκπαιδευτικών ή παιδιών.

Πίσω από το 20% των ελληνικών συμμετοχών βρίσκονται πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας ή εκπαιδευτικοί που απέχτησαν γνώσεις και εμπειρία μέσα από τη δική μας εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ανάμεσα σ αυτές κι οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Νέων Σκοπέλου, μια πετυχημένη πρωτοβουλία  που στηρίχθηκε στην καθοριστική συμβολή της Camera Zizanio και του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Νέο ρεκόρ σημειώνουν και οι διεθνείς συμμετοχές που φτάνουν τις 390! Προέρχονται από 27 χώρες της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια διεύρυνση της διεθνούς μας οικογένειας καθώς προστέθηκαν για πρώτη φορά φέτος η Τουρκία κι η Ρουμανία.

Στο Διεθνές Πανόραμα φέτος συμμετέχουν ταινίες από 6 χώρες μέσα στις οποίες για πρώτη φορά η Ινδονησία και η Ταιβάν- Κίνα.

Η Camera Zizanio όμως δεν είναι μόνο ένα «Φεστιβάλ», είναι ένα μεγάλο εργαστήριο για την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Από το 2008 καθιέρωσε  την ξεχωριστή παρουσίαση της δουλειάς κινηματογραφικών εργαστηρίων του εξωτερικού προκειμένου να ανταλλάσσονται εμπειρίες, να αναπτύσσεται η έρευνα κι ο διάλογος.

Φέτος θα γίνει η παρουσίαση της δουλειάς των εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων του Dong-Ah Institute of Media and Arts (DIMA) της Νότιας Κορέας. Έχουμε την τιμή την παρουσίαση του DIMA να κάνει ο καθηγητής της σχολής, σκηνοθέτης Wangtae Lim ο οποίος παράλληλα θα είναι μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Από φέτος η Camera Zizanio προχωράει σε μια ακόμα καινοτομία στα κινηματογραφικά εργαστήρια που λειτουργούν στη διάρκεια της διοργάνωσης σπάζοντας το γνωστό σχήμα: ενήλικες διδάσκουν παιδιά. Τώρα παιδιά θα διδάξουν συνομηλίκους τους. Οι Dombi Botond και Dombi Szabolcs,  δυο αδέρφια 15 και 11 ετών από τη Ρουμανία θα μεταφέρουν στα παιδιά του Πύργου τις γνώσεις τους πάνω στο κινούμενο σχέδιο και θα δημιουργήσουν μαζί τους ταινίες.

Η ομάδα του Zizanio Live, η ομάδα των παιδιών που δημιουργεί ημερήσιες μικρές ταινίες ντοκιμαντέρ και ασχολείται με τη διαδικτυακή προβολή των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ φέτος υπόσχεται μια πιο έντονη παρουσία με πολλές ώρες ζωντανό πρόγραμμα επιδιώκοντας τη διαδραστική συμμετοχή ακόμα μεγαλύτερου αριθμού παιδιών από όλο τον κόσμο.

Και δυο μεγάλες ιδιωτικές συνεισφορές:

 • Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik κι οι συνεργαζόμενοι συνθέτες αποφάσισαν να προσφέρουν στους νεαρούς δημιουργούς της Camera Zizanio ένα μεγάλο αριθμό μουσικών συνθέσεων ελεύθερες δικαιωμάτων! Οι μουσικές θα χρησιμοποιηθούν στην ηχητική επένδυση των ταινιών τους που πλέον δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στη διακίνησή τους.
 • Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Δομή χορηγεί μια υποτροφία για την παρακολούθηση σεμιναρίου συγγραφής σεναρίου (που διοργανώνει σε συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος) για τον δημιουργό της καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Γ (17-20 ετών).

2 responses to “2009

 1. Aντρέας Μόργκαν Μασούρης June 25, 2010 at 12:37 pm

  Είναι η πρώτη προσπάθεια μιας ομάδας δεκαεξάχρονων αγοριών της πόλης που κάνουν γκράφιτι. Με τη κάμερα στο χέρι βιντεοσκόπησαν τις περιπέτειες τους κατά την διάρκεια της νύχτας σε hot spot. Χωρίς σενάριο κινήθηκαν πάνω στην εικόνα και στην ιδέα καθώς και στην καθημερινή τους εμμονή για την τέχνη του γκράφιτι.

  Η ταινία ακολουθεί μια παρέα δεκαεξάχρονων γκραφιτάδων στις νυχτερινές τους διαδρομές στην Αθήνα. Σχέδια, μπογιές, αναφορές σε master pieces, βαγόνια τρένων, εμμονή στην τέχνη του δρόμου, χρώμα ενάντια στο γκρι μπετόν, καταιγισμός εικόνων, συνδυασμός με hip-hop μουσική, είναι η σύνθεση της μαζί με μια κάμερα στο χέρι και φωτογραφίες. Ανησυχίες, ερωτηματικά, συμπεράσματα, ένας μονόλογος που είναι η φωνή τους, πειραματισμοί και μεικτές τεχνικές. Ένα πρώτο βήμα.

  • Νικος June 27, 2010 at 6:25 am

   Αγαπητοί φίλοι, αν η ταινία σας είναι μέχρι 10 λεπτά να την στείλετε να συμμετάσχει στην Camera Zizanio.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: