
School Cinema 2014
Κινηματογραφικά εργαστήρια
Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.
Όλες οι ταινίες των εργαστηρίων θα προβληθούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση πριν από την τελετή απονομής των Βραβείων του Φεστιβάλ. Διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου θα επιλέξει τις δυο καλύτερες, οι οποίες και θα προβληθούν στο κοινό της τελετής λήξης.
Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας
Πέντε εργαστήρια πενθήμερης διάρκειας, στο καθένα από τα οποία συμμετέχουν 15-20 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές φτιάχνουν σενάρια και με τη βοήθεια επαγγελματιών του κινηματογράφου δημιουργούν ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Υπεύθυνοι εκπαιδευτές:
- Kálmán Czibolya και Roland Ferge, σκηνοθέτες από την Ουγγαρία (Ο Κάλμαν Τσιμπόλια είναι διευθυντής του Φεστιβάλ Zoom to Europe)
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 1-5/12, 10:30-13:30
- Γιώργος Κουρμούζας και Χρήστος Σαντατσόγλου , σκηνοθέτες, μοντέρ
Πύργος, ΚΕΚ Εργασία, 1-5/12, 10:30-13:30
- Νίκος Αλευράς και Μαρία Σκουλά, σκηνοθέτες
Πύργος, Αίθουσα ΠΕΔ, 1-5/12, 10:30-13:30
- Διαμιανός Βογανάτσης, σκηνοθέτης
Πύργος, ΚΕΚ Εργασία, 1-5/12, 10:30-13:30
- Κυριάκος Χαριτάκης, σκηνοθέτης.
Πύργος, Συνεδριακό Κέντρο, 1-5/12, 10:30-13:30
Εργαστήριο ντοκιμαντέρ
Ένα εργαστήριο για 15 μαθητές και φοιτητές που έχει μια ειδική αποστολή: την παραγωγή του Zizanio News, ενός ημερήσιου ντοκιμαντέρ τρίλεπτης ή τετράλεπτης διάρκειας με τη διαφορετική, ανατρεπτική ματιά των νέων πάνω στο Φεστιβάλ, την πόλη και τους ανθρώπους. Υπεύθυνος:
- Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 1-5/12, 10:30-13:30 &16:00-19:00
Κινηματογραφώντας τη μουσική
Ένα εργαστήριο τετραήμερης διάρκειας για 15-20 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν μια ταινία διάρκειας 3-5 λεπτών σε σενάριο που θα γραφτεί πάνω σε ένα μουσικό κομμάτι ή τραγούδι από κάποιο συγκρότημα της πόλης ή ακόμα και από τα ίδια τα παιδιά, εάν έχουν κάποιο μουσικό σχήμα. Υπεύθυνος:
- Κωνσταντίνος Μυλωνάς, σκηνοθέτης στην τηλεόραση, τη διαφήμιση και το θέατρο.
Πύργος, Δεξαμενή, 1-4/12, 10:30-13:30
Zizanimation
Ένα εργαστήριο κινουμένου σχεδίου πενθήμερης διάρκειας, για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηλείας. Οι μαθητές φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν φιγούρες και τους δίνουν ζωή με την τεχνική του στοπ μόσιον. Δημιουργούν μια ή δυο ταινίες μικρού μήκους. Το Zizanimation συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας! Υπεύθυνος:
- Κώστας Κατράκης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων.
Πύργος, Τετράστιχο, 1-5/12, 10:30-13:30
Storylab
Δυο εργαστήρια κινουμένου σχεδίου τριήμερης διάρκειας για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Storylab διδάσκει με εμπειρικό τρόπο τις βασικές αρχές κινηματογράφου μέσω της τεχνικής stop motion. Οι συμμετέχοντες μυούνται σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας. Από την συγγραφή του σεναρίου, την επιλογή των ηρώων, την προετοιμασία και το γύρισμα μέχρι και την επιλογή της μουσικής που θα «ντύσει» την ταινία τους. Το υλικό μοντάρεται και προκύπτουν ταινίες 15 δευτερολέπτων έως 4 λεπτών. Υπεύθυνη:
- Αγάθη Δαρλάση, σκηνοθέτης και σεναριογράφος που ειδικεύεται στο Storytelling.
Λεχαινά, Δημοτικό σχολείο, 3-5/12, 9:00-11:00
Λεχαινά, Γυμνάσιο & Λύκειο, 3-5/12, 11:30-13:30

Εισαγωγή στο Ανιμέσιον
Δεκαπέντε ολιγόωρα εργαστήρια για μαθητές δημοτικών σχολείων. Με τη βοήθεια των animation box εισάγονται στην τεχνική του κινουμένου σχεδίου δημιουργώντας πειραματικά ταινιάκια λίγων δευτερολέπτων. Υπεύθυνοι:
- Δήμητρα Μυφτάρι και Media Education Centre – Βελιγράδι, Σερβία.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 1-5/12, 10:00-11:00, 11:15-12:15, 12:30-13:30
Είμαι, αυτό που είμαι!
Ένα εργαστήριο υποκριτικής για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ρόλο εάν δεν αποδομήσουμε την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Αφαιρώντας από την εικόνα μας τα στοιχεία που απαρτίζουν τον «χαρακτήρα» μας, εξασφαλίζουμε χώρο για να «υπάρξει ο ρόλος» και να εμφανιστεί ο ήρωας που καλούμαστε να ενσαρκώσουμε. Όταν δημιουργούμε ένα «καινούργιο άτομο» προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του σκηνοθέτη (πάντα πάνω στη χάραξη του δρόμου που ορίζει το κείμενο του σεναρίου), η αφαίρεση, προσθέτει. Αυτή την αντιφατική μαθηματική έννοια, όσο την κατανοήσουμε σε βάθος, τόσο πιο πολύ θα εμβαθύνουμε στην δημιουργία του χαρακτήρα που πρέπει να δώσουμε ζωή. Για να γίνουμε κάποιοι άλλοι, ο βασικότερο βήμα είναι να αφαιρέσουμε το τι είμαστε ώστε να δημιουργήσουμε χώρο για το καινούργιο. Και για να αφαιρέσουμε αυτό που είμαστε πρέπει να το γνωρίζουμε, και αν όχι, τότε να το γνωρίσουμε. Γι’ αυτό και το εργαστήρι ηθοποιίας : «Είμαι, αυτό που είμαι!». Υπεύθυνος:
- Μιχάλης Μανιάτης, ηθοποιός.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 30/11-1/12 & 6-7/12, 12:00-16:00
_________________________________
Σεμινάρια και master classes

Έξι εξειδικευμένα θέματα γύρω από την τεχνική του κινηματογράφου από επαγγελματίες και ειδικούς του κινηματογράφου και των νέων μέσων, που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα οπτικοακουστικών δημιουργιών στα σχολεία με τους μαθητές τους.
Οι τεχνικές λήψης και φωτισμού
Ο βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Αργύρης Θέος παραδίδει σεμινάριο σε μαθητές για τις τεχνικές λήψης και φωτισμού.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 30/11, 16:00-18:00
H δημιουργία ψηφιακών μαθητικών έργων και διάχυσή τους στο Διαδίκτυο
Η Σοφία Παπαδημητρίου, υπεύθυνη Ψηφιακών Μέσων της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης , PhD του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, παραδίδει σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Συνεργασία για τη δημιουργία ψηφιακών μαθητικών έργων και διάχυσή τους στο Διαδίκτυο: άνοιγμα στην παγκόσμια κοινότητα».
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 2/12, 16:00-18:00
Το μοντάζ
Ο σκηνοθέτης και μοντέρ Γιώργος Κουρμούζας παραδίδει σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Οι τεχνικές του ηλεκτρονικού μοντάζ. Τα μυστικά του premiere».
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 3/12, 16:00-18:00
Εργαστήρι Κινηματογραφικής Παιδείας
Η Ειρήνη Ανδριοπούλου, επικοινωνιολόγος – ερευνήτρια ΜΜΕ, EU Media Literacy Expert, παρουσιάζει ένα πρωτότυπο, βιωματικό εργαστήριο για την “ανάγνωση και γραφή” των ταινιών μικρού μήκους για παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 4/12, 16:00-18:00
Τα μυστικά του φωτισμού
Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης παραδίδει master class αποκαλύπτοντας τα μυστικά του φωτισμού στον κινηματογράφο.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 5/12, 16:00-18:00
Η μουσική στο σινεμά
Ο Ελβετός σκηνοθέτης της ταινίας SHANA, Wolf’ s Music Nino Jacusso παραδίδει master class για τη γλώσσα του κινηματογράφου και εργαστήριο για την μουσική στον κινηματογράφο.
Πύργος, 00/12, 00:00-00:00
__________________________________
Mythos Project

Το 2014 είναι η τέταρτη χρονιά του Mytos Project, που δημιουργεί ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής. Τα δεκάδες παιδιά απ όλη την Ευρώπη, που συμμετέχουν στο 17ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην 14η Camera Zizanio χωρίζονται σε πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλο τη φαντασία, τις κάμερες και τους υπολογιστές, δημιουργούν μέσα σε πέντε μέρες (1-5 Δεκεμβρίου) ταινίες μικρού μήκους.
Η θεματική των ταινιών του Mythos Project περιστρέφεται γύρω από τη ματιά των νέων πάνω στην κρίση και τις εκδηλώσεις της. Η φετινή 4η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες: τη μετανάστευση με κάθε μορφή που αυτή εμφανίζεται στις μέρες μας.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του μαθητικού Φεστιβάλ NFFS (Nationaal Film Festival voor Scholieren) από την Ολλανδία.
Το γενικό συντονισμό έχει η Μαρία Μπεντενίτη.
Πύργος, ΤΕΙ , 2/12, 15:30-17:30
__________________________________________

Flash forward
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio θέλοντας να προβάλλουν το έργο των νέων που με αφετηρία το Φεστιβάλ έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρός και διακρίνονται σε διάφορους τομείς, αποφάσισαν να καθιερώσουν την ενότητα Flash Forword / Προβολή στο Μέλλον.
Σε αυτήν οι νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό το έργο τους και να συζητήσουν γι’ αυτό. Στη φετινή διοργάνωση θα συναντήσουμε τρία παιδιά που θα μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Roland Ferge
Ο Roland γεννήθηκε στην Ουγγαρία. Ήταν 15 ετών όταν εντάχθηκε στην ομάδα του έμπειρου καμεραμάν και σκηνοθέτη Kálmán Czibolya στο Μάκο της Ουγγαρίας. Ήρθε πολλές φορές στην Ελλάδα συμμετέχοντας με ταινίες του στην Camera Zizanio και στα κινηματογραφικά εργαστήρια. Τελειώνοντας το σχολείο συνέχισε σπουδάζοντας στην Ακαδημία Κινηματογράφου στη Βουδαπέστη.
Η ταινία της διπλωματικής του εργασίας με τίτλο «Away – El» επελέγη στο διαγωνιστικό τμήμα Generation K Plus του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και διακρίθηκε κερδίζοντας Ειδική Διάκριση.
Ο Roland έχει να μας διηγηθεί τι τον παρακίνησε να ακολουθήσει το δρόμο του σινεμά και πώς διένυσε τα πρώτα βήματα από το Μάκο στην Ολυμπία και από εκεί στη Βουδαπέστη και στο Βερολίνο.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 1/12, 13:00-15:00
Saroise o Connor

To 2008!
Ο Saroise είναι από την Ιρλανδία. Το 2001, όταν ήταν 8 ετών ήρθε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας μαζί με τη μητέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του. Είχε βοηθήσει τον αδελφό του να κάνει μια ταινία κινουμένου σχεδίου. Στον Πύργο συμμετείχε σε εργαστήρια και έτσι μπήκε κι αυτός στο χώρο της οπτικοακουστικής δημιουργίας κάνοντας δικές του ταινίες, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.
Πριν κλείσει τα δεκαπέντε έφτιαξε ένα κανάλι στο You Tube δημιουργώντας τη δική του εκπομπή με τίτλο «Irish Nerd». Ο ίδιος εξηγεί πως «ο βασικός σκοπός του “Irish Nerd” είναι η κριτική των ταινιών και των τρέιλερ τους. Ωστόσο, περιέχει επίσης βίντεο με συζητήσεις, με debates, με υποθέσεις ταινιών και πολλά άλλα διασκεδαστικά πράγματα, όλα σχετικά με τις ταινίες».
Περισσότερα θα μας πει και θα μας δείξει στον Πύργο, στην παρουσίαση που θα κάνει στο συνεδριακό κέντρο.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 1/12, 15:00-17:00
Γεσθημανή Ρουμπάνη
Η Γεσθημανή γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και από πολύ μικρή ηλικία δέθηκε σφιχτά με το Φεστιβάλ. Συμμετείχε σε όλες τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αλλά και στα «πόστα» της διοργάνωσης (εργαστήρια, κριτικές επιτροπές, προβολές, οργανωτικές επιτροπές, παρουσίαση των ταινιών της Camera Zizanio, Daily News, αποστολές στο εξωτερικό κλπ). Τόσο ως μαθήτρια όσο και κατά τη διάρκεια των σπουδών της συνέχισε με την ίδια ορμή και μαχητικότητα να παλεύει γι’ αυτό.
Φέτος, τελειόφοιτη πλέον της Αρχιτεκτονικής Σχολής, προχώρησε σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού: αφιέρωσε την πτυχιακή της εργασία στο Φεστιβάλ με τον σχεδιασμό ενός palais, που ονειρεύεται να αποκτήσει κάποτε με αίθουσες προβολών, εργαστηρίων, συνεδριάσεων, εκθέσεων κλπ. Ένα οικοδόμημα που μπορεί παράλληλα να λειτουργεί ως κέντρο οπτικοακουστικής παιδείας με δραστηριότητα όλο το χρόνο, και να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτήν την πρότασή της με σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες, βίντεο κλπ., που έλαβε ήδη τα πρώτα εγκωμιαστικά σχόλια όταν παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο στη Σχολή της, η Γεσθημανή θα παρουσιάσει στον Πύργο, θέτοντας από την πλευρά της το αίτημα για μια στέγη αντίστοιχη του μεγέθους και των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ.
Πύργος, Συνεδριακό κέντρο, 5/12, 13:30
Like this:
Like Loading...