Κινηματογραφικά εργαστήρια
Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους, οι μαθητές που συμμετέχουν στα εργαστήρια οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.
Όλες οι ταινίες των εργαστηρίων θα προβληθούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση πριν από την τελετή απονομής των Βραβείων του Φεστιβάλ. Διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου θα επιλέξει τις δυο καλύτερες, οι οποίες και θα προβληθούν στο κοινό της τελετής λήξης.
Εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας
Δυο εργαστήρια πενθήμερης διάρκειας, όπου οι μαθητές γράφουν σενάρια και με τη βοήθεια επαγγελματιών του κινηματογράφου δημιουργούν ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους:
- Νίκος Αλευράς, σκηνοθέτης: ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ. Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να γράψουν το σενάριο και να σκηνοθετήσουν μια ταινία μικρού μήκους.
- Κυριάκος Χαριτάκης, σκηνοθέτης: ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ηλεκτρονικό μοντάζ.
Εργαστήρια ντοκιμαντέρ
- Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης: DAILY NEWS. Μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν στην παραγωγή του Daily News, του ημερήσιου ντοκιμαντέρ ολιγόλεπτης διάρκειας για τα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ, με τη διαφορετική, ανατρεπτική ματιά τους.
- Paolo Beneventi, σκηνοθέτης: Ντοκιμαντέρ (στην αγγλική γλώσσα) με παιδιά δημοτικού σχολείου και θέμα “Chasing” insects and spiders for the “Children’s Virtual Museum of Small Animals”.
- Ευάγγελος Βλαχάκης, διευθυντής φωτογραφίας, μέλος της ομάδας εμψυχωτών οπτικοακουστικών δράσεων της κιν/κής συλλογικότητας KINOglaz: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Μικροί κινηματογραφιστές σε αποστολή υψίστης σπουδαιότητας: η καταγραφή μιας δράσης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Ολυμπίας. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο σινεμά με τις ιδιότητες του θεατή και του δημιουργού και να τα εξοικειώσει με το είδος του ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας την ευελιξία του.
Εργαστήρια κινουμένου σχεδίου
- Κώστας Κατράκης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων: ZIZANIMATION. Οι μαθητές φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν φιγούρες και τους δίνουν ζωή με την τεχνική του stop motion. Δημιουργούν μια ή δυο ταινίες μικρού μήκους. Το Zizanimation συμπληρώνει φέτος έντεκα χρόνια λειτουργίας!
- Αγάθη Δαρλάση, σκηνοθέτης και σεναριογράφος που ειδικεύεται στο Storytelling: STORYLAB (animation). Το Storylab διδάσκει με εμπειρικό τρόπο τις βασικές αρχές κινηματογράφου μέσω της τεχνικής stop motion. Οι συμμετέχοντες μυούνται σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας. Από την συγγραφή του σεναρίου, την επιλογή των ηρώων, την προετοιμασία και το γύρισμα μέχρι και την επιλογή της μουσικής που θα «ντύσει» την ταινία τους. Το υλικό μοντάρεται και προκύπτουν μικρές ταινίες έως 4 λεπτά.
- Δήμητρα Μυφτάρι με το animation box του Media Education Centre (Βελιγράδι): ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ANIMATION. Μαθητές δημοτικών σχολείων μαθαίνουν πώς κατασκευάζονται τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια, δημιουργώντας πειραματικά ταινιάκια λίγων δευτερολέπτων.
Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;/World is changing. What about us?
- Ένα ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση Young Dogs (Γερμανία) και το Νεανικό Πλάνο (Ελλάδα). Στο εργαστήριο, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια στα εργαστήρια της Camera Zizanio. Τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου και το οποίο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ. Υπεύθυνοι: Vera Schöpfer, Κυριάκος Χαριτάκης.
Διαβάζω Εικόνες, γράφω με Φως
- Αργύρης Θέος, διευθυντής φωτογραφίας – Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού . Τα παιδιά θα διαβάσουν εικόνες, θα διαβάσουν τις «λέξεις» που τις αποτελούν, θα εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο ενώνονται και σχηματίζουν «εικονοπροτάσεις». Παράλληλα θα οργανώσουν δικές τους εικόνες, θα τις κάνουν να μιλούν και να λένε αυτό ακριβώς που αυτοί θέλουν να τις κάνουν να πουν.
CineLike Lab
- Ηλίας Φλωράκης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κινηματογράφο μπροστά, αλλά κυρίως, πίσω από την κάμερα. Θα δημιουργήσουν ήρωες από αντικείμενα, σκίτσα ή συμμαθητές τους, θα τους σκηνοθετήσουν και θα δημιουργήσουν μικρές ταινίες. Θα μάθουν βασικές τεχνικές σκηνοθεσίας, κινηματογράφησης και μοντάζ, αλλά και τρόπους να γράψουν και να υλοποιήσουν τις ιστορίες που έχουν στο μυαλό τους. Στο εργαστήριο Cine-Like, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κινηματογράφο και το animation (stop motion), μέσα από παιχνίδια και πειραματισμούς, χωρίς πολλές θεωρίες.
Εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης
- Φρόσω Σαρλή, Κατερίνα Γείτονα, Σοφία Γιακμογλίδου. Έξι εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης στο πλαίσιο των αντίστοιχων τμημάτων της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών: 18ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: α) Τμήμα Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, β) Τμήμα Μυθοπλασίας Μικρού μήκους, γ) Τμήμα Κινουμένου Σχεδίου Μικρού μήκους, δ) Τμήμα Kids & Docs. 15η Camera Zizanio: α) Ελληνικό Τμήμα, β) Ευρωπαϊκό Τμήμα.
Zizanio News
Ηρώ Ρήγα. Εργαστήριο για μαθητές και φοιτητές, που παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες του 18ου Φεστιβάλ και της 15ης Camera Zizanio και γράφουν στο blog του Zizanio News (zizanionews.wordpress.com) ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. και κάνουν εκπομπή από τη συχνότητα της ΕΡΤ Πύργου.
Mythos Project
Το 2015 είναι η πέμπτη χρονιά του Mythos Project, που δημιουργεί ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής. Τα δεκάδες παιδιά απ όλη την Ευρώπη, που συμμετέχουν στο 18ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην 15η Camera Zizanio συγκροτούν πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλο τη φαντασία, τις κάμερες και τους υπολογιστές, δημιουργούν μέσα σε πέντε μέρες ταινίες μικρού μήκους, που περιστρέφονται γύρω από την κρίση και τις συμπαραδηλώσεις της.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία το μαθητικού Φεστιβάλ NFFS (Nationaal Film Festival voor Scholieren) της Ολλανδίας και τον συντονισμό έχουν η Μαρία Μπεντενίτη και οι εκπαιδευτικοί του NFFS.
Σεμινάρια και master classes
Εξειδικευμένα θέματα γύρω από την τεχνική του κινηματογράφου από επαγγελματίες και ειδικούς του κινηματογράφου και των νέων μέσων, που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα οπτικοακουστικών δημιουργιών στα σχολεία με τους μαθητές τους.
Τα μυστικά του φωτισμού
- Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης παραδίδει master class αποκαλύπτοντας τα μυστικά του φωτισμού στον κινηματογράφο.
Οπτικός Γραμματισμός
- Ο βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Αργύρης Θέος αναλύει την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την οποία διδάσκεται η γλώσσα της εικόνας.
Το μοντάζ
- Ο σκηνοθέτης και μοντέρ Γιώργος Κουρμούζας παραδίδει σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Οι τεχνικές του ηλεκτρονικού μοντάζ. Τα μυστικά του premiere».
Δημιουργία ταινίας σε σχολικό περιβάλλον
- Ο νεαρός σκηνοθέτης Κυριάκος Χαριτάκης, αναλύει βήμα βήμα τη διαδικασία δημιουργίας ταινίας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το μοντάζ και την τελική επεξεργασία.
Καλές πρακτικές αξιοποίησης του βίντεο στη μάθηση
- Η Σοφία Παπαδημητρίου, υπεύθυνη Ψηφιακών Μέσων της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης , PhD του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, παραδίδει σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα “Καλές πρακτικές αξιοποίησης του βίντεο στη μάθηση”.
Video Technologies and the New Era of Human Development, Knowledge, and Interaction
- Video conference, από τον Paolo Beneventi (στα αγγλικά)
Flash Forward
Στην ενότητα αυτή προβάλουμε το έργο νέων που με αφετηρία το Φεστιβάλ έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος και διακρίνονται σε διάφορους τομείς. Στη φετινή διοργάνωση συναντάμε:
Γιώργο Δελημήτρου
βασικό συντελεστή της ομάδας Jump Cat. Ο Γιώργος Δελημήτρου στα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ζιζάνιο». Θα παρουσιαστεί η τελευταία δουλειά της ομάδας Jump Cat, που είναι η σειρά ντοκιμαντέρ για τη φοιτητική ζωή με τίτλο «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο», συμπαραγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Βουλής/Τηλεόραση.
Βάσια Παπαηλίου
Αφορμή για να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο αποτέλεσε το Camera Zizanio. Αρχίζει συμμετέχοντας στην κριτική επιτροπή και στην συνέχεια στο Daily news. Το 2005 σε ηλικία 15 χρονών σκηνοθετεί την πρώτη της ταινία ‘’Μυστικά & Ψέματα’’ και λίγα χρόνια την ταινία ‘’And you Came’’. Την ίδια χρονιά μπαίνει στην Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Εκεί σκηνοθετεί μία άλλη ταινία μικρού μήκους το ‘’microchip’’. Την χρονιά του ’10 μπαίνει στην Σχολή καλών Τεχνών και αποφοιτεί το ’15, με πτυχιακή ταινία το Under The Clock.
Like this:
Like Loading...