Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

16ο Φεστιβάλ- 13η Camera Zizanio / συνοπτικά


Συνοπτική παρουσίαση των εκδηλώσεων

 

Tο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο, με παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ηλείας (Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω κ.ά.), της Αχαΐας (Πάτρα, Αίγιο) και της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι). Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, που θα γίνει στον Πύργο από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013, θα προβληθούν 61 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και έχουν στο επίκεντρό τους την παιδική και νεανική ηλικία. Πρόκειται 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 ταινίες μικρού μήκους, που εκπροσωπούν 44 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

 

Η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CameraZizanioθα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο και θα προβάλλει συνολικά 365 ταινίες, που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι από 7 έως 20 ετών. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα παίρνουν μέρος 150 ταινίες απ’ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες (Ευρωπαϊκό Τμήμα) και 185 ταινίες από 147 σχολεία της Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα). Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικές προβολές θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού άλλες 30 ταινίες από διάφορες χώρες.

 

Οι Παράλληλες Εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα γίνουν στον Πύργο και άλλες πόλεις της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 και περιλαμβάνουν επί πλέον 60 ταινίες που προβάλλονται σε διάφορα αφιερώματα ή ειδικές προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων), θεατρικές εκπαιδευτικές δράσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις κ.ά.

Τα παιδιά του Πύργου και της περιοχής δίνουν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ: συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, δημιουργούν ταινίες μέσα από τα κινηματογραφικά εργαστήρια, δημοσιεύουν καθημερινά τα νέα του Φεστιβάλ καθώς και συνεντεύξεις, σχόλια και κριτικές στην ιντερνετική έκδοση ZizanioNews, μεταδίδουν ένα εξάωρο ζωντανό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση από το Zizanio Live και κινηματογραφούν τα highlightsτης ημέρας, παρουσιάζοντας κάθε βράδυ το δημοφιλές Daily News.

 

Κινηματογραφικά αφιερώματα και Ειδικές προβολές

 

o  «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό». Τέσσερις ταινίες μαθητείας για την παιδική ηλικία του κορυφαίου και πλέον αντιπροσωπευτικού Γάλλου σκηνοθέτη της Nouvelle Vague. (Μια σύμπραξη με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης).

o  «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών». Ένα αφιέρωμα μνήμης για τους 63 νέους, 14 ως 25 ετών, από τα Προσφυγικά της Πάτρας, που εκτελέστηκαν από τους ναζί, στις 4 Δεκεμβρίου 1943. (Σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων).

o  «Zoom in European Children’ s Films».Ταινίες ποικίλης θεματολογίας (οικολογία, οικογένεια, οικονομική κρίση, ανθρώπινες σχέσεις, σχολικό περιβάλλον κλπ.).

o  «Young European Creation on tour». Κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών. (Σε συνεργασία με το γαλλικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Cine Jeune).

o  RAINBOW (Rights against intolerans building open – minded world). Ένα πρόγραμμα-εργαλείο για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διαφορετικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό των νέων. (Σεσυνεργασίαμετην European Children’s Film Association-ECFA).

Οι προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, της 13ης CameraZizanioκαι των αφιερωμάτων θα γίνουν σε 14 κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους πολιτισμού:

  • Πύργος: Θέατρο Απόλλων, Συνεδριακό Κέντρο, Cineplex Ορφέας (3 αίθουσες), Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου
  • Πάτρα: Αίθουσα εκδηλώσεων Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων
  • Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
  • Μεσολόγγι: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
  • Αμαλιάδα: Cine Cinema (2 αίθουσες)
  • Λεχαινά: Δημοτικός Κινηματογράφος «Άστρον»
  • Γαστούνη: Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο
  • Ζαχάρω: Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου

 

Όλες οι ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Ολυμπίας έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο: να εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, να αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων, να βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα κλπ., ενώ αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και τον σεξισμό.Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τιμώντας αυτές τις αρχές από την ίδρυσή του, είναι ισότιμο μέλος του CIFEJ (Centre International du Film pour l’ Enfance et la Jeunesse) και της ECFA(EuropeanChildrensFilmAssociaton).

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου. Υποστηρικτές και συνεργάτες του 16ου Φεστιβάλ είναι  το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,  η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, φορείς εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας και Περιχώρων, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων, φορείς του οπτικοακουστικού χώρου και άλλοι φορείς. Το  Φεστιβάλ ενισχύεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επικοινωνία:

info@olympiafestival.gr

camerazizanio@gmail.com

 

Τηλ.

Αθήνα: 210 8664470

Πύργος: 2621031615

www.neanikoplano.gr

www.camerazizanio.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: