Camera Zizanio

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

Ταξίδια 2010


Η CAMERA ZIZANIO στον κόσμο!

Παρ ότι το 2010 είναι μια χρονιά κρίσης με τις πηγές χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς να έχουν στερέψει κυριολεκτικά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η Camera Zizanio,  αξιοποιώντας τις διεθνείς επαφές τους, κατάφεραν να οργανώσουν εννέα αποστολές στο εξωτερικό στο διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου.

Σε αυτές πήραν μέρος 18 παιδιά, στην πλειοψηφία τους από την περιοχή της Ηλείας. Για τα περισσότερα ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό  και τους προσφέρθηκε η δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να αποχτήσουν διεθνείς επαφές, να διευρύνουν τα επίπεδα δράσης τους.

Να ανοίξουν στην κυριολεξία μια πόρτα στον κόσμο και το μέλλον.

Παράλληλα σε αυτά τα ταξίδια και σε διεθνή κοινό παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας  ενώ προβλήθηκαν πολλές ταινίες που έχουν κάνει παιδιά και έχουν διακριθεί στην Camera Zizanio.

Να σημειωθεί τέλος ότι υπήρξαν και άλλες προσκλήσεις από το εξωτερικό που δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατό να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Συνοπτικά τα ταξίδια Απριλίου – Οκτωβρίου:

  1. Απρίλιος, ΣΕΡΒΙΑ, VRSAC . Συμμετοχή στη διεθνή συνάντηση BALKAN+ FUTURE που πραγματοποιήθηκε στην πόλη VRSAC της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνα,  22 – 24 Απριλίου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου παρουσίασε ένα αφιέρωμα στα 10 χρόνια της Camera Zizanio. Παράλληλα  προβλήθηκαν οι νεανικές ταινίες από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο Βαλκανικό Kids for Kids Festival. Ο συνεργάτης του Φεστιβάλ Νίκος Ρεπούλιος ηγήθηκε εργαστηρίου κινουμένου σχεδίου στο οποίο συμμετείχαν παιδιά πρόσφυγες από την Κροατία. Περισσότερα εδώ
  2. Μάιος, ΙΣΠΑΝΙΑ, Don Benito. Συμμετοχή του Νίκου Θεοδοσίου σε Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στην Εξτρεμαδούρα (Certamen Audiovisual de Centros  Educativos de Extremadura) όπου σε ειδική εκδήλωση έγινε παρουσίαση της Camera Zizanio και του Φεστιβάλ Ολυμπίας και προβλήθηκαν ταινίες παιδιών από την Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία της Camera Zizanio ήταν η μόνη ξένη συμμετοχή. Περισσότερα εδώ
  3. Μάιος, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Βερολίνο. Συμμετοχή αντιπροσωπείας στο Διεθνές  Φεστιβάλ Νεανικών Ταινιών Jugendmedienfestival Berlin 2010 στο οποίο διαγωνίστηκαν και ταινίες από την Ελλάδα. Η αποστολή αποτελούνταν από δυο παιδιά. Περισσότερα εδώ
  4. Ιούλιος, ΟΥΓΓΑΡΙΑ- ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Τρανσυλβανία). Συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας σε δεκαήμερο  κινηματογραφικό εργαστήριο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth in Action που πραγματοποιήθηκε στις δυο χώρες. (International Meeting of Children and Youth Film Festivals and Video Workshops Makó – Agyagfalva, 2010 July 6-17) Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 10 παιδιά και δυο συνοδοί.
  5. Αύγουστος, ΣΕΡΒΙΑ.  Συμμετοχή στο Διεθνές κινηματογραφικό εργαστήριο στο βουνό Τάρα που οργανώθηκε από το Media Education Center του Βελιγραδίου (International Youth Film Camp, 30 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2010). Συμμετείχαν 3 παιδιά από την Ελλάδα.
  6. Αύγουστος, ΣΕΡΒΙΑ, Βελιγράδι. Συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας στο  5th International Youth Media Summit, 11 – 20 Αυγούστου2010. Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 2 παιδιά και ένα συνοδό.
  7. Σεπτέμβριος, ΙΤΑΛΙΑ, Βενετία, Συμμετοχή της Ζωής Χαϊτά (φοιτήτριας στα ΤΕΙ Πύργου και συνεργάτιδας του Φεστιβάλ) στην κριτική Επιτροπή Νέων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η συμμετοχή εξασφαλίστηκε μέσα των Europa Cinemas στα οποία μετέχει ο κινηματογράφος Φιλίπ της Αθήνας που διαχειρίζεται το Νεανικό Πλάνο.
  8. Οκτώβριος, ΙΡΑΝ, Χαμαντάν. Συμμετοχή δυο παιδιών από Ελλάδα στη κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Hamedan Children Film Festival 2010 που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 12 Οκτωβρίου 2010.
  9. Οκτώβριος. ΑΥΣΤΡΙΑ, Βιέννη, Συμμετοχή του Νίκου Θεοδοσίου στο Μedia Literacy Award στα πλαίσια του οποίου θα συζητηθούν οι δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας. Στο Μedia Literacy Award διαγωνίζεται και ταινία από την Ελλάδα.

Επίσης υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου ταινίες, από αυτές που διακρίθηκαν στην Camera Zizanio 2009, με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ ταξίδεψαν «μόνες τους» στο εξωτερικό και συμμετείχαν σε Φεστιβάλ στην Κορέα, το Λίβανο, την Ιρλανδία, τη Βραζιλία  κλπ.

Όχι αδικαιολόγητα μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που είχαμε μια τόσο πλούσια διεθνή δραστηριότητα κι ότι αποτελούμε τον κύριο  εκπρόσωπο της χώρας μας στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και δημιουργίας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους φίλους και συνεργάτες στο εξωτερικό που μας βοήθησαν στην υλοποίηση των ταξιδιών:

Media Education Center Belgrade Σερβία, The Video and Art Workshop of Makó, Ουγγαρία, Certamen Audiovisual de Centros  Educativos de Extremadura, Ισπανία, Jugendmedienfestival Berlin, Γερμανία, Farabi Cinema Foundation, Ιράν, media literacy award, Αυστρία, Europa Cinemas Network.

One response to “Ταξίδια 2010

  1. Pingback: ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – CAMERA ZIZANIO « Roseta Books

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: